Meghalt egy vitorlázó egy földkerülő versenyen

-

Az amatőr hajósoknak kiírt Clipper földkerülő verseny 20 éves történetében az angol Andrew Ashman az első, aki életét vesztette a viadal során.


A 49 éves kenti mentőorvos, Andrew Ashman egy vitorla beállításán dolgozott, amikor a halálos kimenetelű baleset érte. Vélhetően a fővitorlát behúzó kötél, valamint a boom találhatta el. Azonnal orvosi ellátásban részesült, de állapotát nem sikerült stabilizálni, és belehalt a sérülésbe.

A Clipper versenysorozatot kitaláló Sir Robin Knox-Johnston, aki 1969-ben elsőként hajózta körbe egyedül kikötés nélkül a földet; 2006-ban, 67 évesen pedig minden idők legidősebb földkerülő szóló vitorlázója lett, így kommentálta a történteket:

„A biztonság kezdettől fogva mindenek fölött állt a versenyeinken, ahogy azt eddigi eredményeink is jól jelzik. A történteket haladéktalanul ki fogjuk vizsgálni, teljes mértékben együttműködve a hatóságokkal.”


Ashman a szervezők elmondása szerint egyébként tapasztalt vitorlázó volt, aki 16 éves kora óta rendszeresen hajózott. A baleset idején hajója mintegy 120 tengeri mérföldre volt a portugál partoktól, útban az Atlanti-óceánon át Brazília felé. Az incidens éjfél táján történt, amikor az egyébként nyugodt tengeren egy váratlanul erős fuvallat (kb. 24-30 mérföld/órás) meglökte a vitorlát, ami megütötte az éppen ott dolgozó Ashmant.

A Clipper versenyeken 12 hajó indul, és a legénység ugyan amatőr, azonban minden hajót profi óceáni vitorlázók irányítanak. A 40 ezer tengeri mérföldes versenyre bárki nevezhet, aki elmúlt 18 éves, és kellően jó fizikai állapotban van. A viadal honlapja külön ki is emeli, hogy a Clipper „átlagos, hétköznapi emberek” versenye.