Meghalt egy rendőr az ukrán parlament előtti összecsapásban

Fotó: MTI/EPA / Szerhij Dolzsenko

-

A polgármester értesült így, a rendőrség még nem erősítette meg. Az ukrán alkotmánymódosítás miatt tört ki a balhé, az ellenzők szerint újabb területek válhatnak ki az országból, ha a szakadárok által uralt terület különleges jogállást kap. Az ukrán elnök szerint erről szó sincs.


Halálos áldozata is van az ukrán parlament előtti összecsapásoknak - közölte Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere hétfőn.

A polgármester a 112.ua hírtelevíziónak elmondta, úgy értesült, hogy meghalt az ukrán parlament előtti rendet biztosító több fiatal rendőr. Klicsko hozzátette, a hatóságok első dolga most az, hogy megállapítsák, kik a felelősök a történtekért.

A rendőrség egyelőre nem erősítette meg a hírt.Miért van balhé?

Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a decentralizációt célzó alkotmánymódosítást, a rendkívüli ülés nagyon indulatos volt. A javaslatot a 450 fős parlamentben 265-en támogatták a jelen lévő 368 képviselő közül. A második, végleges szavazásnál azonban már kétharmados többség, azaz több mint 300 támogató szavazatra lesz szükség, hogy az előterjesztés átmenjen.

A vitát az váltotta ki, hogy a javaslat különleges jogállást adna a szakadárok által megszállt kelet-ukrajnai területeknek, ez pedig a javaslat ellenzői szerint egyenes út ahhoz, hogy a szakadár területek kiváljanak Ukrajnából. Petro Porosenko ukrán elnök ezt folyamatosan cáfolja. Szerinte az a cél, hogy a helyi közösségek több önrendelkezési jogot kapjanak. Ez megfelel az európai normáknak. Az ukrán alkotmánybíróság szerint az alaptörvény decentralizációt célzó módosítása nem jelent veszélyt az ország területi egységére és szuverenitására.

Míg az ülésteremben az indítvány ellenzői az elnöki emelvény köré gyűlve szirénázással zavarták a felszólalásokat, addig néhány száz radikális jobboldali aktivista a parlament előtt tüntetett, nyomban a szavazás után pedig megrohamozta az épületet. Helyszíni jelentések szerint a parlamentet védő nemzeti gárdistákra és rendőrökre a tüntetők robbanó csomagokat, és egy katonai gránátot dobtak.