Meghalt egy menekült a Csatorna-alagútban

Fotó: MTI/EPA / ETIENNE LAURENT

-

Nagy-Britanniába akart átjutni, áramütés érte.


Áramütéstől életét vesztette egy menekült a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán, amikor megpróbált felmászni egy teherszállító vonatra. A baleset csütörtök este történt, a valószínűleg szíriai állampolgárságú, húsz év körüli férfi holttestét valamivel éjfél előtt találták meg egy tehervonatnál az alagútban. A vasúti közlekedést nem kellett felfüggeszteni, miután a tehervonat egy mellékvágányon állt, amikor a férfi megpróbált felkapaszkodni rá.

A Párizst Londonnal összekötő szuperexpresszeket üzemeltető Eurostar szerint a tragédia nincs hatással a vasúti közlekedésre, amely a hétvégén nagyon sűrűnek ígérkezik az Angliában megrendezendő rögbi-világbajnokság miatt. A szombat esti Olaszország-Franciaország mérkőzésre több ezer francia szurkolót várnak Londonba. Az alagutat üzemeltető Eurotunnel megerősítette a hírt, és ismételten arra kérte a menekülteket, hogy ne próbáljanak meg a vonatokra felkapaszkodva átjutni Nagy-Britanniába. A vállalat szóvivője arra figyelmeztetett, hogy „minden illegális átjutási kísérlet a La Manche-csatornán jelentős kockázatokkal jár”.

Calais kikötővárosában és környékén mintegy háromezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni és szíriai él illegálisan felállított sátortáborokban, arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva, átjusson a túlsó partra. A szigorú francia bevándorlási politika miatt ugyanis a migránsok között az a vélekedés terjedt el, hogy Nagy-Britannia szívesebben fogadja be a menekülteket, mint Franciaország. (Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

A francia vasúttársaság (SNCF) a nyáron megerősítette a három méter magas kerítést a calais-i vasútállomás körül, hogy lehetetlenné tegye a feljutást a vonatokra, így azok száma, akik vonatokra vagy kamionokra felkapaszkodva megpróbálnak átkelni Nagy-Britanniába, nyár végére nagyságrendekkel, száz-kétszáz közé csökkent éjszakánként az egy hónappal korábbi kétezerhez képest. Közülük tucatnyian vesztették életüket áramütés vagy egyéb balesetek miatt.