Meghalt egy magyar barlangász Szlovákiában

-

Halálos balesetet szenvedett egy magyar barlangász pénteken este a szlovákiai Pelsőchöz közeli Csengő-lyuk barlangban – közölte honlapján a Szlovák Hegyimentő Szolgálat.


A mentők információi szerint a 36 éves magyar állampolgár – aki két másik társával együtt ereszkedett a barlangba – a leereszkedés első szakaszát letudva pihenőt tartott, eközben lecsatolta magát a kötélről, megcsúszott, és a mélybe zuhant. A Csengő-lyuk a Szlovák karsztban található barlangok egyik legmélyebbike, 100,5 méter mély.


Miután a balesetről értesítették a hegyimentőket, 14 barlangász indult a szerencsétlenül járt férfi felkutatására. A mentés résztvevői pénteken a késő éjjeli órákban a barlang legalján bukkantak rá a férfira, aki a 45 méteres zuhanás következtében a helyszínen életét vesztette.

Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat riasztásvezetője korábban az MTI-nek elmondta, hogy a baleset Aggtelektől tizenöt kilométerre történt. A balesetet szenvedett férfi nem barlangkutató, hanem ipari alpinista volt, neki és társainak nem volt engedélyük arra, hogy a barlangba leereszkedjenek.