Meghalt egy kínai börtönben fogva tartott tibeti láma

-

Tenzin Delek Rinpochét 13 éve tartóztatták le a kínai hatóságok, miután egy bombamerényletben való részvétellel gyanúsították. A szerzetes 65 éves korában bekövetkezett haláláig ártatlannak vallotta magát.


A hozzátartozókat vasárnap értesítették a hatóságok, ám azt nem árulták el nekik, hogyan halt meg Tenzin Delek – írja a Guardian. A lámát 2002-ben tartóztatták le, amikor összefüggésbe hozták egy csengdui robbantással. Először halálra ítélték, később azonban életfogytiglanra, aztán 20 év szabadságvesztésre változtatták a büntetést.


A férfit a Tibettel határos Szecsuán tartományban tartották fogva. Rossz egészségi állapota miatt a hozzátartozói tavaly kérvényezték a láma szabadon engedését, ám kérésük süket fülekre talált.

Tenzin Delek 1850-ben született Szecsuán tibeti részén, azonban 1982 és 1987 között a dalai láma tanítványaként Indiában élt. Az indiai évek alatt a dalai láma elismerte őt tulkunak, vagyis egy reinkarnálódott lámának. 1987-ben visszatért hazájába, ahol kolostorok, kórházak, iskolák és árvaházak létesítésén munkálkodott.