Meghalt egy két és fél éves influenzás kisfiú Gyöngyösön

Fotó: MTI / Vajda János

-

A helyiek arról beszélnek, hogy az ügyelet a hívás ellenére nem ment ki hozzá, így a mentőket kellett tárcsázni. Az ügyelet szerint őket nem hívták. A kórház nem nyilatkozik, a mentők csak annyit mondanak: ők vitték kórházba a gyereket.


Gyöngyösön elhunyt egy két és fél éves influenzás kisfiú, az eset körülményeiről mindenki mást állít.

Egy lapunkhoz érkezett olvasói levélben arról írtak, hogy a gyerekhez szombaton hívták házhoz az ügyeletet, de senki nem ment ki arra hivatkozva, hogy nagyon sok az influenzás a településen. Ezután a rohammentőt hívták ki, úgy tudjuk, a gyermeket ekkor már újra is kellett éleszteni, majd a kórházban ismét szükség volt az újraélesztésre, ami viszont már sikertelen volt.

Helyiek arról is beszélnek, hogy a második újraélesztésnél nem találták a defibrillátort a kórházban, és az orvosra is várni kellett. (Frissítés: A kórház cikkünk megjelenése után közölte: a történésekről a szülők kifejezett kérésének tiszteletben tartása miatt nem nyilatkozik, egyben visszautasítja a helyiek beszédére hivatkozott állításait. Az intézmény műszerekkel kiválóan felszerelt, biztonságos ellátást nyújt mindenki számára, írták.)

A mentőknél, az ügyeletnél és a kórházban is utánakérdeztünk az esetnek. Az Országos Mentőszolgálat megkeresésünkre azt a választ adta, hogy szombaton valóban kiérkeztek a mentők a kisfiúhoz a hívást követően öt perccel, majd a kórházba szállították, de


az előzmények, a körülmények és a további egészségügyi ellátás (orvosi ügyelet, illetve kórház) témájában sajnos nem tudunk információkkal szolgálni.

Azt nem közölték, milyen állapotban volt a fiú, amikor átvették majd átadták a gyöngyösi Bugát Pál Kórháznak, illetve a saját tevékenységükről sem nyilatkoztak. Ezután hiába kerestük őket, azt mondták, lezártnak tekintik az ügyet.

Így nem kaptunk választ azokra a Gyöngyösön keringő állításokra sem, miszerint a mentő – az OMSZ közlésével szemben – lassan ért csak ki, olyannyira, hogy a fiú apja is előbb hazaért a munkahelyéről, ráadásul nem volt oxigénmaszk a mentőben.

A kórház vezetőségénél hétfőn azt mondták, nem hallottak az esetről, és nem is tudják kapcsolni a főigazgatót, Weisz Pétert. Arra kértek, e-mailben tegyük fel a kérdéseinket, de általános tájékoztatásként hozzátették: egyetlen ügyről sem tudnak semmit sem mondani mindaddig, amíg a boncolás meg nem történt.

Kedd délelőttig nem kaptunk választ levelünkre, újabb telefonhívásunkra közölték a főigazgatónak és az orvosigazgatónak is továbbították levelünket, telefonon azonban nem tudják őket kapcsolni, mert egy többnapos konferenciára mentek.

A gyöngyösi ügyelet vezetője, Vargáné dr. Fekete Valéria lapunknak csak annyit mondott, ők nem kaptak „semmilyen hivatalos értesítést”, majd mivel éppen dolgozott, lerakta a telefont. Később mikor újból felhívtuk, azt mondta,


őket nem hívták ki a gyerekhez szombaton.

Annyit még elárult az esetről, hogy természetesen hallott az esetről, hiszen „Gyöngyös egy kisváros”.

Gyöngyöst egyébként jelenleg egyszerre két járvány is sújtja, felső légúti és hasmenéses, hányásos. Nagyon sokan betegek, a háziorvoshoz is napokkal később lehet csak időpontot kapni. Az influenzajárvány miatt a Bugát Pál Kórházban is látogatási tilalmat rendeltek el február 29-étől. Az iskolákat is komolyan sújtja a járvány, ezért sok szülő az utóbbi napokban nem is engedi az iskolába, óvodába gyermekét.FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után az OMSZ azt közölte: „A mentők a segélyhívást követő 5 percen belül a helyszínre érkeztek, felszerelésük teljes volt.”