Meghalt Corneliu Vadim Tudor, a Nagy Románia Párt alapítója

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A román politikus a populistának és idegengyűlölőnek tartott Nagy Románia Párt (PRM) alapító elnöke volt.


A szívelégtelenségben szenvedő politikust 65 éves korában, hétfőn érte a halál.


A volt kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu egyik „udvari költőjeként” ismert Vadim Tudor 1990-ben a Romania Mare (Nagy Románia) hetilap főszerkesztőjeként nacionalista kirohanásokkal és az újjáalakult történelmi pártok ostorozásával tett szert országos hírnévre, majd népszerűségét kamatoztatva megalapította a populista, rendcsináló és nacionalista jelszavakat hangoztató Nagy Románia Pártot (PRM).

1992 és 2008 között szenátorként és a PRM elnökeként vett részt a román politikai életben, 2009-től 2014-ig európai parlamenti képviselő volt. Miután 2008-ban már nem jutott be a bukaresti parlamentbe, Vadim Tudor 2009-ben meghívta a PRM EP-listájára Gigi Becalit, a juhpásztorból lett médiamágnást, aki a Steaua futballcsapat szponzoraként elnyert népszerűségével segített megszerezni a PRM-nek a brüsszeli képviselethez szükséges szavazatszámot. Többször megpályázta a román államelnöki tisztséget: a legnagyobb támogatottságot 2000-ben érte el, amikor a voksok egyharmadát megszerezve Ion Iliescu ellenfeleként bejutott a második fordulóba, személyes népszerűségével pedig a PRM-et a bukaresti parlament második legerősebb pártjává tette.

Vadim Tudor ellenségként viszonyult a magyar kisebbséghez, a magyar politikusokat rendszeresen azzal vádolta, hogy egyetlen céljuk Erdély elszakítása. Az indulatos szónoklatairól ismert politikus főleg a kommunista rezsim kiváltságosainak és a rendszerváltozás veszteseinek támogatását élvezte, és botrányt csapott a román parlamentben, amikor Traian Basescu román államfő bűnös rendszerként elítélte a kommunizmust.

A párt korábbi főtitkára, a magyarellenességéről elhíresült Gheorghe Funar volt kolozsvári polgármester megpróbálta eltávolítani Vadim Tudort az általa alapított párt éléről, de a pártütők kongresszusát a bíróság nem ismerte el. Corneliu Vadim Tudor tavaly is indult az elnökválasztáson, amikor a voksok 3,7 százalékát szerezte meg, majd a második fordulóban Victor Ponta szociáldemokrata államfőjelöltet támogatta.

A kormányfő Facebook-bejegyzésben fejezte ki együttérzését Vadim Tudor családjának.