Meghalt Bill Marshall

Fotó: MTI/EPA / WARREN TODA

-

A producer, a Torontói Filmfesztivál egyik alapítója 77 éves volt.


Bill Marshall vasárnap egy torontói kórházban szívrohamban halt meg. Két barátjával, Henk van der Kolkkal és Dusty Cohllal alapította meg 1976-ban az akkor még a „Fesztiválok Fesztiváljának” elnevezett torontói nemzetközi filmmustrát azzal a céllal, hogy a híres amerikai sztárokat és az európai filmművészet alkotásait bemutassák a kanadai közönségnek.


A fesztiválra az első évben 35 ezer néző látogatott el, akik 30 ország 127 filmjét tekinthették meg. A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) manapság a világ egyik legrangosabb filmmustrája, az Oscar előszobájaként is emlegetik, mivel a díjszezon sok alkotását mutatják ott be. Olyan sztárok filmjei futnak a TIFF-en, mint Matt Damon, George Clooney és Jennifer Lawrence.A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál Marshall gondoskodása és elhivatottsága nélkül ma nem lenne a világ legbefolyásosabb nyilvános kulturális fesztiváljai között. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy Bill 41 évig dolgozott velünk

mondta el Piers Handling, a TIFF igazgatója.


Marshall 1939-ben született, és 1955-ben vándorolt ki Skóciából Kanadába. Hamarosan a filmkészítés felé fordult, és számos alkotás producereként vált ismertté. Köztük az egyik legismertebb a Craig Russell főszereplésével forgatott Outrageous! című vígjáték volt. Színházi produkciók megvalósításán is dolgozott, egyebek mellett ő volt a producere a Hair torontói előadásának.