Meghalt Bill Gray, a hurrikán-előrejelzés egyik amerikai úttörője

-

86 éves korában elhunyt Bill Gray geofizikus, a hurrikán-előrejelzés amerikai úttörője – közölte a Coloradói Egyetem.


Gray, aki a forgószelek kutatása mellett arról is ismert volt, hogy szkeptikusan tekintett az ember okozta klímaváltozást bizonyító tudományos modellekre, szombaton, Port Collins-i otthonában hunyt el. Phil Klotzbach, a tudós asszisztense elmondta, Gray 1984-ben kezdte kutatni a hurrikánokat. A vízhőmérsékletek alakulását és a szélsebesség-változást vizsgálva az elsők között mutatta ki, hogy a hurrikánok globálisak.

A Coloradói Egyetem kutatócsoportját vezetve először közölt szezonális hurrikán-előrejelzéseket, melyek az atlanti-óceáni hurrikánok számát, gyakoriságát és erejét jósolták meg jóval az országos előrejelzések kezdete előtt. Az előrejelzéseket több mint 30 éven át folytatták.

Szintén az elsők egyike volt, aki az El Niño légköri jelenséget kapcsolatba hozta a hurrikánok keletkezésével. Bill Gray 1953-ban lett az amerikai hadsereg meteorológusa, majd geofizikából szerzett doktori címet. A Coloradói Egyetem akkoriban alakult légkörtudományi tanszékén 1961-ben kezdett dolgozni. 2005-ben ment nyugdíjba, de a hurrikán-előrejelzésben haláláig részt vett.