Meghalt Benedek Zoltán hegymászó a Gyilkos Hegy meghódítása után

-

Meghalt Benedek Zoltán, osztrák állampolgárságú hegymászó Nepálban, miután feljutott a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsára, a Manaszlura.


Az 51 éves alpinista egy 14-fős nemzetközi expedíció, a Daniel Lee Mazur vezette Seven Summit Autumn Expedition 2015 tagjaként vett részt a Gyilkos Hegynek is nevezett csúcs megmászásában - közölte honlapján pénteken a The Himalayan Times című nepáli lap.


A nepáli idegenforgalmi hivatal szerint Benedek csütörtök este halt meg a hegyről való leereszkedés közben, a 4-es tábor közelében. Halálának oka nem derül ki a cikkből. Benedek partnerét, a francia Jean Luc-öt is helikopterrel kellett lehozni 6800 méteres magasságból. A nepáli hírportál szerint mindketten segítség nélkül másztak a bázistáborok fölött.

A THT Online a jelenlegi szezon első halottjának nevezi a székelyudvarhelyi születésű Benedeket, aki az APA osztrák hírügynökség szerint az alsó-ausztriai Neunkirchenben élt. A hírportál szerint a hatóságok azon vannak, hogy lehozzák és Katmanduba szállítsák Benedek holttestét.

A hírportál szerint a Manaszlu megmászására 106 alpinista kapott engedélyt az őszi szezonban, s csak az elmúlt két napban legalább 73 hegymászó, köztük 44 alpinista jutott fel a csúcsra. Több csoport azonban lemondta a túrát a csípőig érő hó és a lavinaveszély miatt. A Manaszlu-hegyen 2012 szeptemberében több hegymászó vesztette életét lavinában.

Ahogy azt mi is megírtuk, Klein Dávid szintén meghódította a csúcsot. Ő szerencsére jól van.