Meghalt az XP

Fotó: AFP PHOTO/Jeff CHRISTENSEN / AFP PHOTO/Jeff CHRISTENSEN

-

Van otthon pezsgő? És XP-t futtató számítógép? Ha erre egy igent és egy nemet válaszoltak (ebben a sorrendben), akkor bontsák ki az üveget. Ma szenderült örök jobblétre az XP!


Ma - 2014. április 8-án - szűnt meg a Windows XP kiterjesztett támogatása. A jövőben nem jelenik meg hozzá frissítés, biztonsági javítófolt, semmi. Még akkor sem javít már hibákat a Microsoft, ha akkora hibákat találnak a kódban, amin egy pótos Ifával át lehet hajtani. Jó pénzért persze lehet további terméktámogatást venni olyan cégektől, akik erre szakosodtak. Ám ők elsősorban olyan ügyfelekre utaznak - bankok, nagy rendszereket üzemeltető cégek - akiknek több ezer gépes hálózatuk van. Sokkal célszerűbb újabb rendszerre váltani, a Windows 7 például egészen otthonos, a Windows 8 teljesen modern, a különböző ízesítésben kapható linuxok pedig teljesen felnőttek. Ha pedig olyan gép van otthon, amin csak az XP indul el, akkor - és ez rosszul fog hangzani - valószínűleg úgyis csereérett. Egy Xubuntu Linux vagy egy TinyCoreLinux biztosan elindul rajtuk, de a netezéshez, HD-s videók nézéséhez nem árt az újabb gép. Már az amúgy szerencsétlen sorsú Vista is betöltötte a hetedik évét, ha gyerek lenne, írni tanulna az iskolában.


US-BUSINESS-MICROSOFT-GATES-TIMES SQUARE

Nem volt ez mindig így!

Mielőtt még rálapátoljuk a földet az XP koporsójára, azért arra emlékezzünk vissza, hogy egyszer, tizenkét éve az a rendszer halálosan menő volt. Nem nézett ki olyan bénán, mint a csúnyácska Win 98. Be lehetett benne kapcsolni az élsimítást, amivel eltűntek a nehezen olvasható, rossz ránézni "szőrös" betűk. Jött vele az akkor rendkívül előremutatónak számító, majd lassan a webdizájnerek legrosszabb rémálmává váló Internet Explorer 6 böngésző. A multimédiás alkalmazásokat és remek játékokat lehetővé tevő DirectX. Tudott CD-t írni. Magától. Elengedett kézzel! Kellett is hozzá olyan gép, amiért vastag pénzeket kellett kifizetni. Legalább 233 megahertzes processzor, 64 darab megabájt memória, 800*600 pixeles kijelző, 1,5 gigabájt tárhely. Már leírni is tömény nosztalgia ezeket a számokat. Ma azokat a telefonokat kerüljük el messzire, amik csak ennyit tudnak. Nem is fényezzük tovább a rendszert, nézzenek meg még egy korabeli reklámot, aztán búcsúzzanak el tőle.