Meghalt az utolsó román király

Fotó: MTI/AP/Mediafax / Octav Ganea

-

A II. világháborúban államfő volt – az utolsó, aki ezt elmondhatta magáról. Nagy tiszteletnek örvendett Romániában.


Mihály, a volt román király 96 éves korában elhunyt – jelentette be családja. A volt uralkodó daganatos betegségben és leukémiában szenvedett. Svájcban kezelték, ottani rezidenciáján érte a halál. Ő az utolsó olyan személyiség, aki a második világháború idején államfő volt.

Mihály tavaly márciusban súlyos betegségére hivatkozva közölte, hogy visszavonul a közélettől, és az általa trónörökös hercegnőnek nevezett lányát, Margitot bízta meg, hogy a korona őreként képviselje a román királyi családot. Utoljára 2014 novemberében, 93. születésnapján mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Bár Mihály korábban sem volt aktív szereplője a román közéletnek, nagy tiszteletnek örvendett az országban, és személyes tekintélye is hozzájárult ahhoz, hogy a királyság eszméje az utóbbi évtizedben egyre népszerűbbé vált Romániában.

A román uralkodókat eddig a Curtea de Argesen épült 16. századi kolostorban temették el. Ott azonban nincs már hely újabb kriptáknak, ezért 2009-ben egy új királyi kápolnát építettek a régi templom szomszédságában. Mihály tavaly elhunyt feleségét, Anna volt királynét már itt temették el.

Mihály a Hohenzollern-családból való II. Károly király fia. 1927 és 1930 között, majd 1940 és 1947 között volt Románia uralkodója. Fontos szerepet játszott az 1944. augusztus 23-i fordulatban, amikor a már hadszíntérré vált Románia szakított a tengelyhatalmakkal, és az antifasiszta koalíció oldalára állt át. A kommunisták által elűzött királyi család a 2000-es években költözött vissza Romániába, miután visszaszolgáltatták államosított ingatlanaik jelentős részét.