Meghalt az Iszlám Állam propagandaminisztere

-

Al-Fajád felügyelte az Iszlám Állam kínzásokról és kivégzésekről szóló videóinak készítését.


Az Iszlám Állam megerősítette, hogy Vail Adil Haszán Szalmán al-Fajád, a dzsihadista szervezet propagandafőnöke meghalt. A terrorszervet Abu Mohamed al-Furkan álnevén említette, és nem tudatta halálának idejét, helyét és körülményeit sem. Az al-Furkan Media egyébként az Iszlám Állam médiaszárnya.

A Pentagon szeptember közepén jelentette be, hogy Rakkában egy légicsapás végzett az al-Furkanként is ismert al-Fajáddal. A Pentagon szerint al-Furkan nem csupán az Iszlám Állam propagandáért felelős „tájékoztatási minisztere” volt, de a szervezetet irányító testület, az úgynevezett Rangidős Súra Tanács munkájában is részt vett. Al-Fajád felügyelte az Iszlám Állam kínzásokról és kivégzésekről szóló videóinak készítését – mondta korábban Peter Cook, a Pentagon szóvivője.

Washington szerint al-Fajád közel állt az Iszlám Állam augusztus 30-án likvidált szóvivőjéhez, Abu Mohammed al-Adnanihoz, aki arról volt ismert, hogy a nyugati állampolgárok elleni támadásokra és az ISIS ellenségeinek támadására buzdított. Uszításának tulajdonítják, hogy az idei ramadán minden idők egyik legvéresebb muzulmán böjti hónapja volt.