Meghalt az idős és betegeskedő uralkodó

Fotó: MTI/EPA / Rungrodzs Jongrit

-

A thai trónörökös nem olyan népszerű, mint apja volt.


Meghalt Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) thai király, 88 éves volt. Bhumibol Aduljadedzs volt a világon leghosszabb ideje trónon lévő uralkodó. „Őfelsége békésen jobblétre szenderült a (bangkoki) Sziriradzs Kórházban” – írta közleményében a palota. Bhumibol évek óta betegeskedett, ám egészsége az elmúlt napokban viharos gyorsasággal romlott, és napok óta élet és halál között lebegett. Bár Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, ő volt az egység jelképe a politikailag megosztott országban. Egyetlen fia, a 64 éves Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg korántsem olyan népszerű, mint apja volt, akinek halála valószínűleg jelentős átalakulásokhoz vezet majd Thaiföldön.

A kormány rendkívüli ülést hívott össze, a hírek szerint a vidéki látogatását megszakító Prajuth Csan-Ocsa miniszterelnök még a nap folyamán televíziós beszédet tart. A kormányfő több programját – köztük vasárnapi indiai csúcstalálkozóját – lemondta.

A kórház előtt csütörtökön több ezer, pink, illetve sárga ruhába öltözött ember gyűlt össze és imádkozott a királyért. A pink színt az országot 70 éve vezető IX. Ráma szívesen viselte fiatalon ritka közszereplései alkalmával, míg a sárga az uralkodóház színe. A Facebook közösségi oldalon is sokan fejezték ki szeretetüket királyuk felé profilképük megváltoztatásával.


Valódi hatalom nélkül

Bhumibol Aduljadedzs, az Egyesült Államokban, Massachusetts-beli Cambridge-ben született 1927. december 5-én. Édesapja, Mahidol herceg akkoriban a Harvard Egyetem orvostudományi karán tanult. Az Egyesült Államokban és Svájcban nevelkedett herceg 18 évesen, 1946. június 9-én, bátyja titokzatos halála után lépett trónra.


Rejtélyes királyhalál

Az utolsó teljhatalommal uralkodó király, VII. Ráma 1935-ben kényszerült lemondásra, örököse Mahidol herceg idősebb fia, az akkor tízéves, szintén Svájcban tanuló VIII. Ráma lett. A fiatal király a második világháború végén, 1945-ben tért haza, amikorThaiföldről kiűzték a megszálló japánokat, s fél évvel később agyonlőve találták ágyában.


IX. Rámát csak 1950. május 5-én koronázták meg, mert Bhumibol előbb visszatért Svájcba, ahol jogot, valamint politikatudományt hallgatva készült az uralkodásra. A trónon töltött hét évtized alatt - amely természetesen a hét évszázados múltra visszatekintő thai királyság történetében is rekord - harmincnál több miniszterelnököt, 18 államcsínyt és 16 alkotmányt élt túl, miközben országa félfeudális agrárállamból ázsiai kis tigrissé nőtte ki magát. Jóllehet az abszolút monarchiát még trónra lépte előtt eltörölték, így valódi hatalom nem volt a kezében, túlnyomóan buddhista népének rajongó szeretete és szinte vallásos tisztelete jelentős befolyást biztosított számára. Alattvalói közül sokan egész életüket az ő uralkodása alatt élték le, az évek óta tartó belpolitikai válságban személye számított a nemzeti egység zálogának. Bhumibol a politika felett állónak számított, és csak különösen kritikus helyzetekben hallatta szavát.

Személye jogi védelemben is részesült: a világ legszigorúbb felségsértési törvénye alapján akár hatvan év börtönt is kaphat, aki a thai monarchia intézményét vagy a király személyét bírálja. A törvényt a külföldiekkel szemben is alkalmazzák: 2011-ben egy thaiföldi születésű amerikai állampolgárt, aki reumáját kezeltetni érkezett Bangkokba, fél évre bebörtönöztek, mert korábban thainyelvre fordította és az interneten közzétette a király egyik betiltott, angol nyelvű életrajzának részleteit.

Bírálói szerint a törvényt a thaiföldi hatóságok gyakran használják arra, hogy leszámoljanak ellenfeleikkel.


Fotó és zene

Bhumibol kisgyermekként kapta első fényképezőgépét, és élete végéig lelkesen fotózott. Kiváló jachtversenyző és tehetséges festő volt, de legnagyobb szenvedélye a zene maradt. Elsőrangú dzsessz-szaxofonos és -klarinétos volt, illetve lehetett volna, Benny Goodman azt mondta róla: "ha netán állás nélkül maradna", azonnal bevenné együttesébe. Több tucat saját szerzeménnyel is dicsekedhetett, palotájában sokáig minden péntek este koncertet rendezett, amelyen saját zenekara játszott. Bhumibol a Forbes szerint nemcsak a trónon eltöltött évek számát, hanem gazdagságát tekintve is rekorder volt az uralkodók között: 2008-ban 35 milliárd dollárra becsülték vagyonát.

Egészségi állapota az utóbbi időben jelentősen romlott, az elmúlt két év nagy részét kórházban töltötte. Csak ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, egyebek mellett légzési nehézséggel és szívproblémákkal küzdött.

A király 1951-ben nősült meg. Három lánya és egy fia született, a trónon hatvannégy éves fia, Maha Vadzsiralongkorn koronaherceg követheti.