Meghalt az ember, aki híressé tette a leghíresebb polgárjogi dalt

Forrás: wikipedia.org

-

Guy Carawan dolgozta át úgy a We Shall Overcome című dalt, hogy az a hatvanas évek politikai mozgalmának himnusza lett. 87 évet élt.


A We Shall Overcome eredeti verziója egy gospel szerzemény volt. Egy időben elterjedt az elmélet, főleg a cím hasonlósága miatt, hogy a 19. és 20 század fordulóján született I’ll Overcome Someday című vallási dalból ered, de már sokkal valószínűbbnek tartják, hogy a harmincas években írt (illetve lejegyzett) If My Jesus Wills című gospel himnusz az eredetije, amelynek szövegében szintén szerepel, hogy "I'll Overcome, I'll Overcome, I'll Overcome Someday".A dal mindenesetre a negyvenes években beépült az amerikai szakszervezeti protestkultúrájába, 1945-ben az American Tobacco Company sztrájkoló munkásai énekelték a dal We’ll Overcome című, eredetinél lassabb verzióját. 1948-ban Pete Seeger nyomán a dal bekerült az amerikai folkmagazinok elődjének tekintett People’s Songs szervezet havi dalgyűjteményébe, de ez még mindig nem a Guy Carawan-féle verzió volt, viszont ekkoriban már hallhatta a dalt Martin Luther King.A szám akkor vált a polgárjogi mozgalom meghatározó dalává, miután Guy Carawan az ötvenes évek legvégén feldolgozta, és a Highlander Folk School vezető zenészeként tudatosan bevezette a repertoárba; hozzá kötődik az a verzió, mind ritmikájában, mind szövegben, amelyet aztán többek között Joan Baez és sok más aktivista zenész is előadott a hatvanas években; Martin Luther King 1965-ös, Selma és Montgomery városai közti felvonulásán is énekelte a tömeg.Évtizedekkel később a dalt Tiananmen téren és a Berlini falnál is elhangzott.

Guy Carawan az ötvenes évekbeli folk revival ikonikus alakjává vált, feleségével együtt évtizedekig tanított a mozgalom egyik kulcspontjának tartott Highlander iskolában és szociális központban. 87 éves korában halt meg, utolsó pillanatai békések voltak, mondta a felesége.