Meghalt az első orosz katona Szíriában

Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi miniszté / Orosz védelmi minisztérium

-

Egyelőre tisztázatlan, hogy pontosan milyen körülmények között halt meg Szíriában az első orosz katona a légicsapások kezdete óta – írja a Financial Times. Vagyim Kosztyenko vagy öngyilkos lett, vagy lelőtték.


Az orosz hírügynökség, az Interfax szerint Oroszország védelmi minisztere azt mondta, hogy a légierőnél szolgáló, 19 éves Kosztyenko a napi szolgálata végén vetett véget önkezűleg az életének. Állítólag még vizsgálják a fiú halálnak körülményeit, és annyit már tudnak a telefonján lévő üzenetekből, hogy Kosztyenkónak korábban vitája volt a barátnőjével.


A hivatalos bejelentést azonban a vele együtt szolgáló társai nem erősítették meg, és a család is kételyeinek adott hangot. Szemtanúk beszámolói alapján nem lehet kizárni, hogy Kosztyenkóval a szíriai lázadók végezhettek, mert füstöt láttak felszállni arról a latakiai légi támaszpontról, ahol az orosz csapatok – és a 19 éves katona is – állomásoztak, és amit a lázadók a fiú halálának napján aknavetőkkel támadtak – olvasható annak a Ruszlan Levjevnek a blogján, aki figyelemmel követi az orosz beavatkozásokat Ukrajnában és Szíriában is.

Hogy miért érkeznek egymásnak ellentmondó információk, azt egyelőre nem tudni, az viszont némileg árnyalhatja a képet, hogy az FT szerint Oroszországban bűncselekménynek számít orosz katonahalálról beszélni, írni vagy tudósítani, és ezért lehet ennyire zavaros Kosztyenko halálának története.


Mindeközben az Egyesült Államok fokozni készül az Iszlám Állam elleni légi hadműveleteit Szíriában erőteljesebb légi csapások révén, növelve az amerikaiak vezette koalíció gépeinek a számát ezekben az akciókban - mondta kedden Ashton Carter amerikai védelmi miniszter egy washingtoni szenátusi bizottsági meghallgatáson.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az Obama-kormányzat változtatott a dzsihádisták elleni támadások irányán is, vagyis a jövőben az Iszlám Állam által Szíria „fővárosává" kikiáltott Rakka, valamint Anbár tartomány fővárosa, Ramádi lesz a légi hadműveletek fő célpontja.
Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök ugyanezen a meghallgatáson jelezte: megfontolja majd, hogy növeljék az iraki hadsereget segítő amerikai csapatok létszámát az Iszlám Állam elleni hatékonyabb küzdelem érdekében.