Meghalt az egyik legnépszerűbb magyar transzszexuális előadó

Forrás: facebook.com

-

Meghalt Marlon Xtravaganza, az egyik legnépszerűbb magyar transzszexuális előadóművész, akinek életét a nemrég megjelent Transziregény című könyv mutatta be.


„Ma hajnalban, többnapos kórházi kezelés után elhunyt Marlon Xtravagnza, a Transziregény című könyvünk főhőse. Az egyszerre ámulatba ejtő és tragikus életutat bejárt előadóművész 55 éves volt” – adta hírül a regényt gondozó Európa Könyvkiadó csütörtökön Facebook-oldalán.

Marlon Xtravaganza férfiként született egy magyar vándorcirkuszos családba. Gyerekkorától fogva kereste az identitását, miközben táncos akrobataként lépett fel Nyugat-Európa, később az Egyesült Államok éjszakai bárjaiban. Negyvenéves korában, Magyarországra hazatérve találta meg önmagát, és coming outolt transzszexuális nőként. Korábban HIV-pozitívként diagnosztizálták. A rajongói által vezetett Facebook-oldal híradása szerint két hete szállították az intenzív osztályra, részben azért, mert drogot fogyasztott, és nem szedte a HIV-gyógyszerét.„Eseményekben és tanulságokban gazdag életút után Marlon Xtravaganza, a Transziregény főhőse 55 éves korában, rövid szenvedés után átlépett az ismeretlenbe. Előbb vagy utóbb mi is követjük őt. Megyünk utána. (...) Béke Veled, Marlon! Ne neheztelj rám odaát, amiért csak ennyit tudtam kihozni az ismeretségünkből” – írta a regény szerzője, László Erika a Facebookon.

A Transziregényről nemrég közöltünk kritikát. „A férfitestbe született nő, a szórakoztatóiparban Marlon Xtravaganza néven elhíresült transzszexuális életművész egyáltalán nem olyan extravagáns, mint amit művészneve sugall. Legalábbis az érzései semmiképpen sem azok. És ez ennek az önéletrajzi regénynek a legnagyobb erőssége: hogy minden kétséget kizáróan egyértelművé és átélhetővé teszi ezt. Hogy melyek a fontos dolgok, ha meg akarunk ítélni egy embert, és melyek nem azok. Hogy a két kategória közül hova tartoznak mondjuk a nemi szervek meg az ágybeli partnerek.Az egyes szám 1. személyben írt memoár legelsősorban a személyessége és az őszintesége miatt működik; ez az, ami miatt nem zavaróak az amúgy sokszor meglehetősen leegyszerűsítő gondolatok a világ nagy dolgairól vagy épp a politikáról, társadalomról. Mert a Transziregény elsősorban nem a transzszexualitást mint olyat írja körül, és nem is az élet rejtelmeinek megfejtését vállalja magára, hanem érzékenyen bemutat egy érdekes, összetett személyiséget, és csak ezen a sajátos szűrőn keresztül enged bepillantást a sorolt témákba. Az elbeszélő éleslátó önkritikája és a szöveg kendőzetlen vallomásossága egészen különlegessé és szerethetővé teszi a regényt, mivel így az nem egy beképzelt alak melldöngetése, hanem egy ezer rossz döntést hozó, sebesült lelkű emberé, akinek hosszú évtizedeibe telik szembenéznie a sérüléseivel és végül – megtörve bár, de feladva nem – megtalálnia önmagát” – írtuk.