Meghalt az angol foci Forrest Gumpja

-

Jimmy Hill 87 éves volt, Alzheimer-kórban szenvedett. De mivel gyakorolt óriási hatást a modern focira?


Jimmy Hillt leginkább a Match of the Day című foci-összefoglaló műsor vezetőjeként és a modern televíziós fociközvetítés megteremtőjeként ismertük, ugyanakkor rendkívül sokoldalú személyiség volt: focista, edző, klubelnök, sportriporter és még partjelző is volt egyszer.


A hatvanas évek elején a felhívására az összes csapat egyhangúlag sztrájkkal fenyegetőzött a futballisták bérplafonja miatt, hiszen addig heti húsz fontban maximalizálták a fizetésüket. Hill terve bevált, a plafont eltörölték, ami nagy lépés volt a csillagászati összegeket megmozgató Premier League megalakulása felé.

33 évesen focistaként visszavonult, edzősködni kezdett, és a klubjánál, a Coventry Citynél azt is hamar felismerte, hogy egy futballmeccs akár igazi családi esemény is lehet, és hogy a marketing sem hülyeség: elsőként indított szurkolói különvonatokat idegenbeli meccsekre, a meccs előtt és a szünetre is szervezett programokat, a gyerekek üdítőt és rágcsálnivalót kaptak, és mindennek tetejébe ő maga írta meg a klub új indulóját, a Sky Blue Songot is.

Öt év alatt a harmadosztályból az elsőbe vitte a Coventryt, ám rögtön utána meglepetésre le is mondott, hogy a médiában folytassa a karrierjét. Hill vezette be a meccsek analizálását, és a szünetekben elemző szakértő intézményét, továbbá 1981-ben az ő ötletére vezették be Angliában, hogy a bajnokságban kettő helyett három pont jár a győzelemért. Az ötlet bevált, és azóta már a világon mindenütt a hárompontos rendszer működik.