Meghalt a volt szlovák államfő

-

Michal Kováč 86 éves volt.


Néhány napig tartó kórházi kezelés után, 86 éves korában, szerdán este szívelégtelenség következtében meghalt Michal Kováč, az 1993-ban létrejött Szlovák Köztársaság első államfője – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az elhunyt családjára hivatkozva.

A 86 éves, már huzamosabb ideje betegeskedő, és évek óta Parkinson-kórban is szenvedő egykori politikust hirtelen rosszullét után, szív és érrendszeri panaszokkal a múlt pénteken vitték a pozsonyi Szent Mihály Kórház intenzív osztályára.

Michal Kováč 1993 és 1998 között töltötte be a szlovák államfő tisztét, mandátuma lejárta után a politikától visszavonult életet élt.

„Michal Kováč egy olyan összetett időszakban volt államfő, amikor tekintet nélküli és kifejezetten nyers küzdelem folyt Szlovákia jövőjéről és belső karakterének alakulásáról (...) Kováč elnök úr helyt állt ebben a közdelemben, és tevékenységével


hozzásegítette Szlovákiát, hogy ne térjen le arról az útról, amely az európai szabad nemzetek közé vezetett minket”

– reagált Michal Kováč halálhírére Andrej Kiska, Szlovákia jelenlegi köztársasági elnöke.

Robert Fico szlovák miniszterelnök ugyancsak részvétét fejezte ki az elhunyt családjának.

Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke részvétnyilvánításában az országot ért nagy veszteségnek nevezte Michal Kováč halálát.