Meghalt Nikolaus Harnoncourt

-

Az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód úttörője volt.


"Testi erőm megparancsolta, hogy lemondjak további terveimről" - írta Harnoncourt egy levélben, amellyel egy nappal 86. születésnapja előtt elbúcsúzott a bécsi Musikverein közönségétől.

Harnoncourt vezényelte volna aznap este zenekara, a Concentus Musicus Bach-koncertjét a Musikvereinban. A levélben, amelyet fakszimileként a programfüzethez csatoltak, Harnoncourt meleg szavakkal búcsúzik a pódiumtól és közönségtől.


Szokatlanul mély kapcsolat épült ki a pódiumon lévők és Önök között - egy boldog felfedező közösség voltunk. Sok minden meg fog maradni. Az ez évi ciklus még az én szándékaim szerint zajlik, legyenek hűek hozzá.

A világhírű karmester és csellista 1929. december 6-án született Berlinben, kiterjedt arisztokrata kapcsolatokkal bíró családban, Johann Nicolaus Graf de la Fontaine et d'Harnoncourt-Unverzagt néven.

Grazban nevelkedett, majd a bécsi Zeneakadémián csellótanulmányokat folytatott. 1952-ben szerződött a Bécsi Szimfonikusokhoz, ahol 1969-ig volt csellista. 1953-ban alapította meg világhírű együttesét, a Concentus Musicus Wient, amelyben a gordonka mellett a viola da gamba nevű barokk hangszeren játszott. Karmesteri pályafutását a milánói Scalában kezdte 1970-ben és azóta a világ szinte valamennyi koncerttermében és operaházában vezényelt; többször fellépett Budapesten is. A korabeli hangszerek használata miatt őt tartják az autentikus barokk és a klasszikus előadásmód egyik úttörőjének.


Nikolaus Harnoncourt családja körében, 86 évesen hunyt el szombaton, közölte az osztrák ORF televízió.