Meghalt a világ leghíresebb jövőkutatója

Fotó: AFP FILES / KIM JAE-HWAN

-

Nyolcvanhét éves korában meghalt Alvin Toffler amerikai író, társadalomtudós, az információs társadalom egyik alapműveként számon tartott A harmadik hullám című világhírű könyv szerzője.


A virginiai Toffler Associates tanácsadó cég szóvivője szerint Tofflert hétfő este, álmában érte a halál a Los Angeles-i Bel Airben lévő otthonában.


A világ egyik leghíresebb jövőkutatójaként ünnepelt Toffler, bár korántsem egyedüliként ismerte fel az ipari termelésről a komputerizált, információ alapú modellre való gazdasági átállást, mégis neki sikerült a leghatékonyabban népszerűsítenie és egyszersmind biztosítania a nagyközönséget arról, hogy a modern idők felfordulása csupán egy nagyobb és reményteljesebb történet részét képezi.


Toffler egy 1965-ös cikkben használta először a future shock (jövősokk) kifejezést


Toffler egy 1965-ös cikkben használta először a future shock (jövősokk) kifejezést annak az egyre növekvő szorongásnak a leírására, amelyet a gyorsuló ütemben változó világ szemlélése vált ki az emberből.

Az 1970-ben megjelent Future Shock című könyvével Toffler több millió követőt szerzett magának, nem egyet az üzleti világból. A kifejezés az általános kultúra részévé vált.


Az 1980-ban publikált A harmadik hullám című világhírű könyvében Toffler folytatta annak felvázolását, hogy miként változik a világ és hogyan kellene minderre reagálni. A high-tech társadalmat vizsgáló írásában egyebek mellett az e-mail, a telekommunikáció, az interaktív média és a "saját találkozóidra" emlékeztető eszközök térhódítását is megjósolta.

Toffler New Yorkban látta meg a napvilágot 1928. október 4-én lengyel zsidó bevándorlók gyermekeként. A New York-i Egyetemen végezte a tanulmányait, majd újságíróként, később kutatóként dolgozott technológiai vállalatoknál.