Meghalt a világ első arcátültetett embere

Fotó: AFP / DENIS CHARLET

-

A műtét óta kénytelen volt kilökődésgátló gyógyszereket szedni, ami rákbetegséget okozott.


Elhunyt Isabelle Dinoire, akin 2005-ben – a világon elsőként – végeztek sikeres arcátültetést. A francia nő 38 évesen kapott részleges új arcot, miután kutyája leharapta mindkét ajkát, az orrát és az állát is. Az arctranszplantált páciens még áprilisban halt meg hosszú betegség után, az információt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy megóvják a hozzátartozói nyugalmát – írja a Le Figaro.

Dinoire szervezetében az elmúlt télen ismét elindult a transzplantált szervek kilökődése, és a roham óta nem tudta használni ajkait. A páciens a műtét óta kénytelen volt kilökődésgátló gyógyszereket szedni, ami rákbetegséget okozott nála. A nőt az észak-franciaországi Amiens egyetemi klinikáján műtötték. A sebészcsapatot a világ első kézátültetését 1998-ban végrehajtó sebész, Jean-Michel Dubernard vezette. Dinoire halálhírét a kórház is megerősítette.

A balesete után a nő nem tudta elviselni, hogy akár csak rátekintsenek. Arca szörnyetegéhez hasonlított, kilátszott az orrcsontja, ami csontvázra, a halálra emlékeztette őt. Azt gondolta, hogy arca javíthatatlanul tönkrement, és vége az életének. Ekkor javasolták neki az orvosok a transzplantációt. Torz arcával Dinoire nem tudott sem beszélni, sem rendesen enni. Az arcátültetési műtétben a donor egy agyhalált szenvedett asszony volt.

A műtét után Dinoire hihetetlenül szerencsésnek tartotta magát, úgy érezte, mint aki új életre született. Nehéz idők következtek azonban, amikor az új arcot el kellett fogadnia. Azt volt a legnehezebb megszoknia, hogy szájának belseje azelőtt másvalakié volt.