Meghalt a világ egyik leggonoszabb embere

Fotó: AFP FILES / CRIS BOURONCLE

-

Meghalt a néhai chilei diktátor, Augusto Pinochet rettegett kémfőnöke, Manuel Contreras, aki több ezer embert raboltatott el, kínoztatott és gyilkoltatott meg.


Contrerast pénteken, 86 évesen, Santiago katonai kórházában érte a vég félezer éves börtönbüntetésének letöltése alatt. Az egész pontosan 526 évet emberiség elleni bűneiért kapta.


Contreras nem sokkal azt követően vált Pinochet egyik legközelebbi bizalmasává és Chile második legnagyobb hatalmú, legrettegettebb emberévé, hogy Pinochet 1973-ban megdöntötte katonai puccsal Salvador Allende szocialista kormányát. Chile diktátora 2006-ban halt meg. Élete utolsó éveiben megromlott a viszonya Contrerasszal, kölcsönösen egymás ellen vádaskodtak. Pinochet igyekezett a politikai gyilkosságokat Contreras nyakába varrni, utóbbi meg kábítószer gyártatásával és Európába csempésztetésével vádolta viszont hajdani főnökét.

Contrerast tavaly szeptemberben szállították át börtönéből a katonai kórházba vesebetegség miatt. Halálát a chilei kormány jelentette be. A hír hallatán azonnal több tucat ember sietett a kórházhoz üdvözölve a tömeggyilkos kémfőnök halálát.Contreras összesen 10 évet töltött le ötvenszer hosszabb büntetéséből. 2005-ben került rács mögé, ám luxuskörülmények közé. Teniszpályák, uszoda, kerti partikhoz szalonnasütő-helyek is tartoztak a börtönhöz, amelyet a diktatúra időszakában az emberiesség ellen elkövetett bűnök miatt lecsukott volt tisztségviselőknek tartottak fenn. A chilei kormány végül – engedve a társadalmi nyomásnak – 2013-ban bezárta a börtönt, és Contreras elkerült egy másik fegyintézetbe, ahol be kellett érnie szerényebb körülményekkel.