Meghalt a túszul ejtett török ügyész

Fotó: AFP / IHA

-

A török rendőrség agyonlőtte azt a két szélsőbaloldali fegyverest, akik kedden Isztambulban túszul ejtettek egy ügyészt. A túsz kiszabadult ugyan, de megsebesült, életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol végül belehalt sérüléseibe.


Az ügyészt a betiltott és terrorista szervezetnek minősített szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai tartották fogva, és több követeléssel álltak elő. A hatóságok hat órán át tárgyaltak velük a megadásról. A különleges erők azért rohanták meg végül a bíróság hatodik emeleti helyiséget, mert lövéseket hallottak - mondta el Isztambul rendőrfőnöke.

Az ügyész vezette a vizsgálatot egy tinédzser halála ügyében, akit a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrség sebesített meg. A fiú kómába esett és néhány hónappal később meghalt. A szélsőbaloldali csoport két túszejtője azt követelte, hogy a fiút halálosan megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, és állítsák „népbíróság” elé.