Meghalt a Šurdát alakító Ljubiša Samardžić

-

A színész 81 éves volt.


A szerb színészlegenda, Ljubiša Samardžić hosszú, súlyos betegség után hunyt el – írja a b92. 1936. november 19-én született Szkopjéban, Macedóniában, egy szénbányász családban.

A jogi egyetemről jelentkezett át a színművészeti akadémiára. A közönség 1961-ben, az Igre na skelama filmben láthatta. A volt Jugoszláviában gyorsan rendkívül népszerű lett, az akkori filmgyártás egyik legismertebb színésze. Több mint 130 mozi- és tévéfilmben, sorozatban szerepelt. 1967-ben a Jutro filmben nyújtott alakítását a Velencei Filmfesztiválon a legjobb színésznek járó Volpi Kupával díjazták.

A magyar közönség a Forró szél sorozat Šurdájaként ismerte és szerette meg. A sorozatban viselt kalapfajtát akkoriban Šurda-kalapként árulták a boltokban. Az alacsony vérnyomást kávéval és fekvéssel kúráló karaktert tévénézők nemzedékei szerették meg, a főcímzene, az Adio azóta is népszerű.

Ljubiša Samardžić utoljára 2011-ben szerepelt képernyőn: a Miris kiše na Balkanu sorozatot ő is rendezte. A '90-es években már producerként és rendezőként is dolgozott. Gyakran utazott Magyarországra.

Nem egészen egy éve agytumorral műtöttél, azóta ritkán mutatkozott nyilvánosan.