Meghalt a Playboy alapítója

Fotó: Getty Images / Robert Mora

-

Hugh Hefner 91 éves volt.


A selyemköntösben fogadásokat adó, a nőcsábász-agglegény, a hatvanas évek szexuális forradalmának egyik katalizátorának, a meztelen nőt ábrázoló poszter népszerűsítőjének halálát a magazin jelentette be.

Hugh Hefner 1953-ban 600 dollárral alapította meg a Playboyt – írja a CNN. A lakása konyhájában kezdte szerkeszteni a lapot, amely a világ legnagyobb példányszámban eladott férfi magazinja lett, fénykorában hétmilliót is megvettek belőle havonta. A csúcson, a hetvenes években a birodalmában már tévés műsorok, jazzfesztiválok, klubok és kaszinók is voltak.

Többször házasodott – néhány felesége a magazin címoldaláról lépett a médiacézár oldalára. Utoljára 2012-ben, 86 éves korában nősült , a nála majdnem hat évtizeddel fiatalabb Crystal Harrist vette feleségül.

"Sokaknak fog nagyon hiányozni" – mondta fia, Cooper Hefner, aki apját a "szólásszabadság, a polgári jogok és a szexuális szabadság" szószólójának nevezte.

A kilencvenes években a nimbusza megkopott, a birodalom szexizmusa a fiatal nemzedékek egy részének már kevésbé volt vonzó. Akik pedig mégis a célközönséghez tartoztak, könnyen találtak valódi pornográf tartalmat. A magazint az sem húzta ki a nehéz helyzetből, hogy a szexuális tartalmat egy időre elhagyták a lapból.

Lapját nem tekintette szexmagazinnak. Nagy teret adott az interjúknak, a megszólalók között ott volt Martin Luther King Jr, John Lennon és Fidel Castro, szerzői között pedig Norman Mailer és Ray Bradbury is.