Meghalt a pécsi csodakapus

-

Hosszú betegség után, életének 78. évében elhunyt a Pécsi Dózsa és a PMSC kapuslegendája, Rapp Imre.


Ő volt minden idők egyik legnagyobb pécsi futball legendája. A Pécsi Dózsa, illetve a Pécsi MSC (a PMFC-MATIAS jogelődjei) korábbi kapuskirálya.


Mivel gyermekkorában többször is voltak „kézitusás kalandjai” a nála nagyobb legényekkel szemben, elment ökölvívónak. Úgy gondolta, jobb, ha egy fiatal srác képes megvédeni magát a nagyobbak támadásaitól. Később ez a bátorsága megmaradt, csak átmentette a futballpályára. Labdarúgó pályafutását 16 évesen kezdte a helyi egyesületben, igaz, kezdetben a mezőnyben kergette a játékszert. Aztán úgy hozta a sors, hogy egy ifimeccsen nem volt kapusuk, így az edzője beállította a dunaföldvári csapat portájába, és ott is ragadt - írja megemlékezésében a pmfc.hu.

Alkatilag nem volt egy eszményi hálóőr, ellenben ruganyosságával, elszántságával, és nem utolsósorban eszével sok-sok dolgot meg tudott oldani. Rapp Imre szemrebbenés nélkül állt oda az NB I-es meccseken a 11-esek elvégzéséhez is. Ötöt be is vágott, egyet hibázott csak el.

Rapp egyszer törött kisujjal védett kölcsönben a Vasasban, Dél-Amerikában, egy egész portyán keresztül. Az edző csak itthon tudta meg a turpisságot. Mikor számon kérte a kiváló teljesítményt nyújtott futballistát, azt monda a titkolódzó, nem szerette volna kihagyni élete egyik nagy túráját.

Olimpiai ezüstérmes (1972., München), valamint Európa-bajnoki 4. (1972., Belgium) csapat tagja, egyszeres felnőtt válogatott.