Meghalt a nagaszaki atomcsapás világhírű túlélője

Fotó: MTI/AP / Eugene Hoshiko

-

Tanigucsi Szumiteru 88 éves volt.


Az atomtámadások sugárfertőzött túlélőit (hibakusa) tömörítő szervezet szerint a férfi Vater-papilla-rákban hunyt el szerdán egy nagaszaki kórházban. Tanigucsi Szumiteru életveszélyes égési sérüléseket szenvedett a Nagaszakira mért 1945-ös atomtámadásban, ezért életét a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésének szentelte.

Tanigucsi mindössze 16 éves volt és épp leveleket hordott ki a biciklijén, amikor 1945. augusztus 9-én ledobták az atombombát Nagaszakira. A robbanás lesodorta kerékpárjáról, és amikor Tanigucsi megpróbált felállni, észrevette, hogy a bal karján lévő bőr cafatokban lóg, és érezte, ahogy a hátán a bőr leválik a húsáról.A fiú egy évet és kilenc hónapot töltött a hasán fekve egy kórházban, élet és halál között a csontjait is szabadon hagyó súlyos égési sérülések miatt. A mellkasán a hús rothadni kezdett a felfekvésektől.

Akkora fájdalmai voltak, hogy többször is azt üvöltötte öljék meg. Később felidézte, hogy hallotta, amikor az orvosok és az ápolók egymás közt suttogva fejezték ki ámulatukat amiatt, hogy még mindig életben van.

Tanigucsi kórházi kezeléséről filmet is forgattak, és az 1970-ben bemutatott felvétel révén a világ megismerte a történetét.

1949-ben hagyta el a kórházat, és csatlakozva a többi túlélőhöz, egész életét a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésének szentelte. Annak ellenére, hogy hátfájdalmai megkeserítették a mindennapjait, Tanigucsi minden lehetőséget megragadott, hogy beszéljen a vele történtekről, és több mint hússzor utazott a tengerentúlra.

Amikor idén júliusban az ENSZ New York-i székhelyén 122 ország jóváhagyta az atomfegyverek betiltásáról szóló nemzetközi szerződést, Tanigucsi videoüzenetében azt mondta, "a szerződés hasztalan, ha nem teszi meg minden ország a szükséges erőfeszítéseket a nukleáris fegyverek beszüntetése érdekében".


Aggódom, hogy mi lesz a világgal, amikor már az összes túlélő meghalt"

– mondta. Tanigucsi halálát mély szomorúsággal fogadták Hirosimában és Nagaszakiban. "A szívem legmélyéből imádkozom azért, hogy a lelke békében nyugodjon" – mondta Abe Sindzó miniszterelnök.

Az amerikai légierő 1945. augusztus 6-án dobott atombombát Hirosima városára. A robbanás több mint egy kilométeres körzetében minden a földdel vált egyenlővé. A második atombombát három nappal később dobták le Nagaszakira. A támadások halottainak számát 210 ezerre teszik.