Meghalt a náci parancsnok borbélya

-

Kilencvenöt éves korában meghalt Krakkóban Jozef Paczynski, az auschwitzi náci koncentrációs tábor egykori foglya, Rudolf Höss lágerparancsnok borbélya.


Paczynski, a 121-es számú fogoly az Auschwitz felszabadításának 70. évfordulóján, 2015 januárjában tartott megemlékezésen azt mondta, még ma is csukott szemmel le tudná vágni Höss haját. A torkát viszont soha nem akarta átvágni.


Nem voltam bolond, tisztában voltam a következményekkel. Ha elvágom a torkát, a tábor foglyainak felét kivégzik.

Az 1940 júniusában a lengyel politikai foglyok első szállítmányával érkező férfi nem tudta, miért őt választotta Höss: „Nyolc-tíz varsói hivatásos fodrász is volt köztünk, és Höss nekem, a gyakornoknak parancsolta meg, hogy vágjam le a haját” – mesélte a túlélő az AFP-nek.

„Remegett a kezem, ám a parancs az parancs, el kellett végeznem a munkát. A frizura egyszerű, németes volt. A szerszámaim rendben voltak, a kollégáim jól megélezték a borotvámat” – mondta Paczynski.


Hösst a háború után halálra ítélték, 1947-ben felakasztották a Lengyelország déli részén felállított egykori náci koncentrációs tábor területén, ahol 1940 és 1945 között több mint 1,1 millió embert gyilkoltak meg.

Paczynski a háború után tanár lett.