Meghalt a lengyel haláltábor egyik utolsó túlélője

-

Tomasz (Toivi) Blatt 86 évesen halt meg Kaliforniában. A kelet-lengyelországi sobibóri haláltáborból szökött meg mintegy 300 társával együtt és a között a 60 ember között volt, akiknek sikerült.


Az izbicai születésű Tomasz Blattot családjával együtt 1943 áprilisában deportálták a sobibóri megsemmisítőtáborba, ahol szüleit és öccsét rögtön elpusztították a gázkamrákban. A 16 éves Tomaszt életben hagyták, hogy különféle munkákkal bízzák meg.

Hat hónappal a lágerbe kerülése után Blatt részt vett a sikeres sobibóri felkelésben, amelyben megölték a nácik többségét és mintegy 300 rabnak sikerült megszöknie. A szökevények nagy többségét később elfogták és megölték, de Blattnak mintegy hatvan társával együtt sikerült a szökés. A háború után előbb Izraelbe, majd az Egyesült Államokba emigrált.

Az 1980-as években gyakran visszalátogatott az egykori lágerbe, hogy megnézze annak állapotát, s e látogatások alkalmával rendszeresen talált emberi csontokat a térdig érő gazban. „Gyakorlatilag én tisztítottam meg a terület negyed részét, felszedegetve és eltemetve a csontokat" - mondta egy interjúban 1987-ben.

A halálhírét közlő Alan Heath csendes és szolid emberként írta le Blattot, aki soha nem érzett bosszúvágyat a németek iránt a zsidók legyilkolása miatt, sem antiszemita lengyel honfitársai iránt sokak bűnrészessége miatt.
"Annak ellenére, ami családjával történt, állandóan azt ismételgette, hogy nem szabad gyűlölni. Ő valóban nem táplált ellenséges érzületet a németek iránt, és arra biztatott másokat is, hogy ne tegyék ezt" - mondta Heath.

Blattot két másik túlélővel (Filip Bialowicz, Jules Schelvis) együtt 2013-ban magas állami kitüntetésben részesítették Lengyelországban.