Meghalt a legrégebben hivatalban lévő amerikai főbíró

Fotó: Stephen A. Masker

-

Elhunyt szombaton Antonin Scalia, az amerikai legfelsőbb bíróság egyik legkonzervatívabb tagja. 79 éves volt.


Scaliát egy texasi üdülőben találták meg holtan, miután nem ment le reggelizni. A San Antonio News-Express című lap úgy tudja, hogy a jelek szerint természetes halált halt.

Barack Obama elnök „a legőszintébb sajnálatát” fejezte ki a családnak. Scaliának kilenc gyermeke és 33 unokája született.A főbíró halála minden bizonnyal heves vitát fog kiváltani az amerikai politikai körökben arról, hogy az idei választási évben az elnök kijelölheti-e az utódját – vélik a hírügynökségek.

A szenátus republikánus többségének a vezetője, Mitch McConnell máris kijelentette, hogy nem lehet szó a kinevezésről. „Az amerikai népnek ebben szava kell legyen. Az üres helyet addig nem szabad betölteni, amíg nem lesz új elnökünk” – mondta.

A szenátus demokrata csoportjának az elnöke, Harry Reid viszont kijelentette, hogy Obamának „azonnal” ki kell nevezni Scalia utódját, mert annyi fontos ügy van függőben a legfelsőbb bíróságon. „Példátlan lenne a testület történetében, ha egy hely egy évig üresen maradna” – hangsúlyozta.

Maga Obama – aki Kaliforniában tartózkodik, a délkelet-ázsiai országok vezetőinek csúcstalálkozóján –, miután részvétét fejezte ki és méltatta az elhunytat, újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve megfelelő időben javaslatot tesz az új főbíró személyére. Elemzők szerint ezzel jelentős mértékben megváltozhat a testület politikai összetétele, és a legfelsőbb bíróság a korábbiaknál jóval liberálisabb álláspontokat foglalhat el számos kérdésben.

Scalia pályája során kiállt a fegyvertartás szabadsága mellett. Arra szavazott, hogy az államok helyezhessék törvényen kívül az abortuszt, lehessen szorosabb kapcsolat az állam és a vallás között, és engedélyezzék a kivégzéseket.

Tavaly nyáron, amikor a legfelsőbb bíróság eldöntötte, hogy az egész USA-ban engedélyezik az egyneműek házasságát, pontosabban, hogy az államok nem tilthatják meg azt a saját hatáskörükben, Scalia a javaslat ellen szavazott. Különvéleményében azt írta, hogy a melegházasság legalizálása az amerikai demokráciát fenyegeti.

A melegházasságok elismertetéséért 2013-ban indultak a bírósági eljárások, miután az ohiói Jim Obergefell beperelte az államot, amiért a hatóságok nem ismerték el a párjával egy másik államban kötött házasságát. Obergefell a Twitteren fejezte ki együttérzését Scalia családjának. „Köszönjük a hazájának tett szolgálatát” –írta.