Meghalt Oleg Popov

Fotó: DPA / HORST OSSINGER

-

A leghíresebb bohóc 87 éves volt.


Elhunyt Oleg Popov, a leghíresebb szovjet-orosz bohóc, akit a nemzetközi szakma Sunshine Clownként, azaz a napfény bohócaként emlegetett – mondta Dmitrij Ivanov, az orosz állami cirkuszvállalat, a Roszgoszcirk vezérigazgatója. A 87 éves, világhírű cirkuszművész Rosztov-na-Donuban egy vendégszereplésen, szívroham következtében halt meg.

Popov fénykorában elnyerte a Szovjetunió népművésze kitüntetést, de 1991-ben teljesen elszegényedve kivándorolt Németországba, ahol orosz állampolgárságát megtartva a bajorországi Egloffsteinben Szerencsés Hans művésznéven folytatta pályafutását.Oleg Popov a magasban


A jellegzetes kockás sapkás és szőke parókás bohóc 1951-ben debütált a szaratovi cirkuszban, és az évek során a televíziónak köszönhetően hazájában, a keleti blokk országaiban, majd azokon kívül is ismertté vált.
Popov 2015-ben tért vissza először Oroszországba. Tavaly nyáron Szocsiban elnyerte a cirkuszi Mesterdíjat, majd 60 alkalommal lépett fel a szentpétervári Chinizelli Cirkuszban, ahonnan – 40 év kihagyás után – Szaratovba vezetett az útja. Rosztovban a tervezett 15 előadása közül csak kettőt tudott megtartani.

Oleg Popovot valószínűleg Németországban fogják eltemetni.