Meghalt a korrupciós botrány főszereplője

Fotó: AFP / PETER KOHALMI

-

A FIFA végrehajtó bizottságának volt tagja vádalkut kötött az ügyészséggel.


Elhunyt Chuck Blazer, a FIFA-n belüli korrupciós botrány főszereplője – jelentette be Blazer ügyvédje. "Hibáinak, amelyekért teljesen elismerte a felelősségét, nem szabad feledtetniük azt a jót, amelyet a nemzetközi labdarúgással tett" – írta a közleményében.

Blazert, korábban a FIFA végrehajtó bizottságának tagja volt, és az etikai bizottság 2015-ben örökre eltiltotta a labdarúgástól, mert központi szerepet játszott a szervezetben kialakult "illegális kifizetések, vesztegetések és pénzmosás törvénytelen rendszerében".

Blazer elismerte, hogy 2005 és 2010 között 11 millió dollár (mintegy 3 milliárd forint) be nem jelentett jövedelemre tett szert. A korrupt sportvezető – az észak- és közép-amerikai konföderáció (CONCACAF) korábbi második számú vezetője – beleegyezett, hogy szükség esetén a FIFA-tól kapott nyugdíjából vonják le az amerikai állammal szembeni tartozásait, kifizetett mintegy 2,5 millió dollár (700 millió forint) bírságot, és a jövőre nézve is elfogadta további bírságok kifizetését.

Blazer vádalkut kötött az ügyészséggel, és 2011-től együttműködött a labdarúgást átható korrupció vizsgálatában. Az együttműködéséért és azért, hogy bűnösnek vallotta magát az ellene emelt tíz vádpontban, az amerikai kormány megígérte, hogy jelentősen enyhíti a büntetését.