Meghalt a Heimlich-fogást feltaláló orvos

-

Henry Heimlich 96 éves volt.


Cincinnatiban, egy kórházban halt meg Henry Heimlich orvos - írja a BBC. A 96 éves Heimlich hétfőn szívrohamot kapott, akkor szállították kórházba, a szövődményekkel azonban nem tudtak megbirkózni kezelőorvosai.

Heimlich 1974-ben alkalmazta először a róla elnevezett fogást. Idén májusban még megmentette egy nő életét abban a nyugdíjasotthonban, ahol élt.


Fuldoklónak segíthet

A Heimlich-fogás egy elsősegély-nyújtási technika, amit félrenyelés esetén alkalmaznak. A fogást elvégző a fuldokló mögé áll, és két kezét összekulcsolja a fuldokló hasának felső részén. Kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréseli a tüdőt, hogy a megnövekedő légnyomással próbálja kiszabadítani a félrenyelt tárgyat.

A manővert akkor használják, ha a fulladozó felnőtt vagy idősebb gyermek, és még lélegzik. Eszméletét vesztett, nem lélegző emberen szív-tüdő újraélesztést, kisgyermekeknél hasra fektetést és hátba verést alkalmaznak inkább. Mivel a fogás a légnyomáson alapszik, csak akkor működik, ha a légcső teljesen el van zárva – félrenyelt folyadéknál vagy halszálkánál nem.