Meghalt a hat hónapos kislány, akit alig akartak megvizsgálni

Fotó: BSIP / AMELIE BENOIST

-


Egy orvost felmentették, a másikat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt 200 napi elzárásnak megfelelő 600 ezer forintnyi pénzbírságra büntettek egy agyhártyagyulladásban meghalt kislány ügyében. Erről a Népszabadság számolt be.

Az Egri Járásbíróságon zajló perben szerdán hirdettek ítéletet. Eszerint egy 41 fokos lázban szenvedő hat hónapos kisgyereket januárban éjjel keresztbe-kasul küldözgetnek fél Heves megyén anélkül, hogy megvizsgálták volna.

A tarnabodi kislányt nem nézte meg az éjszakai ügyeletes hevesi orvos. Nem fogadták az egri kórházban sem a sürgősségi, sem a gyerekosztályon. Az egri orvosi ügyeleten torokgyulladást diagnosztizáltak nála, a piros kiütéseket szúnyogcsípésnek nézte.

Az ügyeletes orvos ezért hazaküldte, reggelre a kislány már olyan súlyos állapotba került, hogy hiába ment érte végre a mentő, az egri kórházban már nem tudták megmenteni az életét.

A bíróság ítélete szerint az egri ügyeleten szolgálatot teljesítő orvos téves diagnózist állított fel. Ennek ellenére nem büntethető, mert a tőle elvárható alapossággal nézte meg a beteget, csak rossz következtetésre jutott. Őt ezért felmentették.

Az elsőrendű vádlottat, a hevesi ügyeletest, aki el se látta a beteget, bűnösnek találták foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A meghallgatott telefonbeszélgetés alapján olyan stílusban beszélt a kislány hozzátartozóival, hogy ők ez alapján nem remélhettek alapos vizsgálatot a gyereküknek.

A hevesi doktornő fellebbezett a bűnösség megállapítása ellen, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért, így az ítélet nem jogerős.