Meghalt A Gyűrűk Ura Oscar-díjas operatőre

Fotó: The Picture Desk / Mark Rogers

-

Ötvenkilenc évesen elhunyt az Oscar-díjas Andrew Lesnie, A Gyűrűk Ura-trilógia, A hobbit-trilógia, a 2006-os King Kong és a Legenda vagyok operatőre. Peter Jacksonnal 12 évig dolgoztak együtt, Russel Crowe zseninek nevezte. A filmes feltehetően szívroham következtében halt meg hétfőn.


Andrew Lesnie még diák volt, amikor a Patrick című alacsony költségvetésű ausztrál horrorfilm forgatásán 1978-ban operatőrasszisztensként debütált. Később szabadúszóként dolgozott az ABC televízió csatornának, majd 1980-ban dokumentumfilmet forgatott Arnold Schwarzeneggerről, aki ekkor tért vissza testépítői karrierjéhez.


A 80-as években zenei klipekkel foglalkozott, és a Mad Max 2 akciófilm forgatásáról készített dokumentumfilmet. Utóbbi ugródeszkának bizonyult az egész estés filmek világába, ekkor került ugyanis kapcsolatba George Miller filmrendezővel, akivel később a 90-es években együtt dolgozott a Babe első és második részén, valamint a Táncoló talpak című animációs filmen is.A beszélő malac nélkül nem kapta volna meg A Gyűrűk Urát

Bármilyen meglepő, Peter Jackson később éppen a beszélő malacról szóló Babe-filmekben nyújtott teljesítménye miatt választotta Andrew Lesnie-t A Gyűrűk Ura-trilógia operatőrjének.

„Sosem dolgoztam vele, és nem is találkoztunk korábban, de ő fényképezte a Babe-filmeket, amelyek szerintem csodálatosan néztek ki. Igazán mágikus összhatást ért el azzal, ahogyan a háttérvilágítást, a napot és a természetes fényeket használta” – nyilatkozta Peter Jackson 2004-ben.

A trilógia első része 2002-ben Oscar-díjat hozott Lesnie számára. Ugyanebben az évben beválasztották az Ausztrál Operatőrök Társaságának hírességei közé.

A Gyűrűk Ura- és A hobbit-filmeken túl a Peter Jackson és Lesnie közötti 12 éves szakmai együttműködésből született a King Kong 2006-os feldolgozása és a Komfortos mennyország című filmdráma is. Emellett az operatőr fényképezte a Will Smith főszereplésével készült Legenda vagyok és a 2011-es A majmok bolygója: Lázadás című filmeket is.

Russell Crowe, aki friss rendezői bemutatkozásához, a The Water Diviner című filmhez kérte fel operatőrnek, az elsők között reagált a halálhírre a közösségi médiában, a „fények mesterének” és „zseninek” nevezve a váratlanul elhunyt ausztrál szakembert.

A halálesetet az Ausztrál Operatőrök Társasága jelentette be.