Meghalt a focista, aki legyőzte a világverő Puskásékat

Fotó: GettyImages

-

Hosszan tartó betegség után vasárnap reggel, 86 éves korában elhunyt Royston Harry Swinbourne, a Wolverhampton Wanderers legendás focistája, akit csak Honvéd-verő Hősnek neveznek Angliában.


Swinbourne pályafutása alatt csak a Wanderersben játszott, ahol 230 meccsen 114 gólt lőtt, köztük kettőt a Honvédnak 1954-ben, amikor az angol klub 3-2-re győzte le a kispesti csapatot egy úgynevezett nemzetközi meccsen (a Bajnokok Ligája elődjét csak a következő évben, 1955-ben indította el az UEFA). A Wolverhamptonnál azóta is a klub legnagyobb győzelmének tartják azt a sikert.A Wolverhampton stadionjában ezen a meccsen avatták fel az Európában szinte egyedülálló villanyfényt; 55 ezer néző előtt, esőben rendezték meg a meccset, a BBC pedig élőben közvetítette. A találkozót egy évvel azután játszották le, hogy az Aranycsapat 6:3-ra megverte a verhetetlennek hitt angol válogatottat, és fél évvel a 7:1-es újabb magyar siker után. A Wanderers ugyan az aktuális angol bajnok volt, de szinte esélytelennek tartották a Honvéd ellen, amelyben ott játszott Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Bozsik József, Lóránt Gyula, Kocsis Sándor, Budai László vagy épp Tichy Lajos.„Az egyik legizgalmasabb meccs volt, amelyet valaha láttam, mivel a magyar focisták voltak akkor a legjobbak a világon, előtte nem sokkal verték az angolokat 6:3-ra. A legendás Aranycsapatból hat játékos is a Honvédban játszott” – emlékezett vissza egy Wolves-szurkoló a klub Twitter-csatornáján.


Faragó Lajos, a Honvéd kapusa véd az 1954-es meccsen


A 14. perc után már 2:0-ra vezetett a Honvéd Kocsis és Machos góljával. A híradások szerint Stan Cullis, a Wolverhampton edzője ezután arra kérte a stadion személyzetét, hogy a szünetben alaposan locsolják fel a pályát, hogy a Honvéd ne tudja a saját játékát játszani.

Bejött a húzás, hiszen Puskásék nem tudtak pontosan passzolni a földön a csúszós talajon, az angolok ívelgetései pedig ültek. Hancocks szépített büntetőből, majd Swinbourne két perc alatt két gólt lőtt. A korabeli tudósítások szerint Cullis fellocsolós taktikája és Swinbourne duplája nemcsak, hogy a klub legnagyobb győzelmét hozta meg, de megakadályozta azt is, hogy egy csúfos, akár tízgólos vereségbe is beleszaladjon a csapat.


Wolves-Honvéd 3:2


Pályafutása befejeztével Swinbourne a Goodyear gumigyárban kezdett el dolgozni, a Hírességek csarnokába 2011-ben választották be. Alzheimer-kórban szenvedett; lánya, Helen lefutotta a maratont egy jótékonysági rendezvényen, hogy pénzt gyűjtsön az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek.

A Wolverhamton játékosai hétfőn fekete gyászszalaggal játszanak a Charlton elleni bajnokin Royston Harry Swinbourne-re emlékezve.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!