Meghalt a 2001-es terrortámadás egyik ikonikus alakja

Fotó: AFP / STAN HONDA

-

A nő futva menekült az egyik toronyból a terrortámadás után, a földszintre érve beterítette a por. A túlélők szimbólumává vált az a kép, amely ekkor készült róla. A nő gyomorrákban halt meg, 42 éves korában – írja a Mashable.com.


Marcy Borders egy hónapja dolgozott a Bank of Americánál, az északi toronyban. 2001. szeptember 11-én reggel a 28 éves nő a fénymásoló mellett állt a 81. emeleten, mikor az egyik gép becsapódott az épületbe pár emelettel feljebb. Főnöke utasítása ellenére – hogy várják meg a tűzoltókat – Borders lerohant a lépcsőn.

Amikor a földszintre ért, akkor csapódott be a második gép a másik toronyba. Ahogy összeomlott, a füst és a por beterítette Borderst. Ekkor készült róla ez a kép.„Minden levegővételnél tele lett a szám porral” – emlékezett vissza a nő egy dokumentumfilmben. „Fulladoztam, nem láttam semmit, a kezem az arcom elé tettem. Azt mondogattam, nem akarok meghalni. Egy idegen elkapott és biztonságos helyre vitt.”

A támadás után Borders mély depresszióba esett, és drogozni kezdett. A gyerekei felügyeleti jogát elvesztette, párja elhagyta. 10 évvel később később elvonóra ment, tiszta lett, helyre jött a viszonya a családjával is.

2014-ben egy polgármesterjelölt kampányán dolgozott, akkor diagnosztizáltak nála gyomorrákot. Kezelni kezdték, állapota hol jobb, hol rosszabb volt. Pár nappal ezelőtt hunyt el.