Meghallgatták a körúti robbantásban megsérült rendőröket

Fotó: Mudra Laszló

-

A járőrök életét a gyors és szakszerű segítség menthette meg.


A másfél évvel ezelőtti Teréz körúti robbantásban életveszélyesen megsérült két rendőrt és egy könnyebben megsérült civilt hallgatott meg tanúként .

Az egyik rendőr a Fővárosi Törvényszéken azt mondta: a robbantás napján a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar között szokásos járőrszolgálatot láttak el, a robbantás előtt semmi különösre nem figyeltek fel. A Teréz körút 2-4. szám alatt elhelyezett, táskába rejtett bomba azért nem szúrt nekik szemet, mert éppen azon a helyen szokott aludni egy hajléktalan, aki gyakran őrizetlenül hagyta ott a csomagjait is.

A rendőr a robbanástól pár másodpercre megzavarodott. Látta, hogy társa a földre zuhant és súlyosan megsebesült, az ő vérzését próbálta csillapítani. A történtekről először azt hitte, hogy az aznapi Fradi-Újpest futballmérkőzés szurkolói dobhattak rá petárdát. Amikor meglátta a törmelékeket, akkor gázrobbanásra gondolt.

A robbanás után kis idővel két civil ruhás rendőr érkezett a helyszínre és gyors, szakszerű segítséget nyújtottak. A védő a tárgyaláson indítványozta a két civil ruhás rendőr tanúkénti megidézését.

A rendőr járőrtársa a robbanásnál eszméletét vesztette, azóta sem emlékszik rá, mi történt. Mindkét rendőr beszélt a többkilós bomba robbanásának légnyomása, illetve a robbanószer mellé rakott több centis szögek okozta sérülésekről: fejükbe, testükbe, végtagjaikba fúródtak szögek, halláskárosodást szenvedtek, egyiküknek nyílt törése, másikuknak 15 centi mély sérülése keletkezett a rajta lévő gázspray felrobbanása miatt. Heteket töltöttek kórházban és hónapokat lábadoztak.

A két életveszélyesen megsérült rendőr 20, illetve 30 millió forintos kártérítési igényt jelentett be az előző tárgyaláson. Mindkét azt mondta, hogy a járőrözés során egyik fontos feladatuk a migránsellenőrzés volt.

A tárgyaláson meghallgattak egy harmadik, civil sértettet, aki a lábán sérült meg könnyebben.

A vád szerint az elkövető 2016. szeptember 24-én késő este a budapesti Teréz körúton robbantott fel egy általa készített pokolgépet. Célja az volt, hogy megszerezze a rendőrök fegyvereit. A rendőrök életét csak a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás menthette meg.

Az elkövető később emailt küldött a Belügyminisztériumnak, és leírta, hogyan, miből készítette a bombát. AZt írta, hogy lesznek követelései. Egy másik el nem küldött, a számítógépén megtalált e-mailben újabb robbantásokkal fenyegetve egymillió eurót követelt volna. Tettéért akár életfogytiglan is kiszabható.

A vádlott a nyomozáskor részletesen elmondta, hogyan készített és tesztelt 2016-ban bombákat, hogy választotta ki és derítette fel a robbantás helyszínét és hogy követte el magát a bűncselekményt. A több órás vallomásait az első tárgyaláson visszavonta, és nem kívánt újabb vallomást tenni.

Hétfőn sem fogalmazott meg észrevételt, kérdést, indítványt. Leghosszabb megnyilatkozása az volt, mikor megkérdezte a bírótól: "Meddig tart?"

A következő tárgyaláson várhatóan öt szemtanút hallgat meg a Fővárosi Törvényszék, majd pedig hozzákezdenek a mintegy félszáz tanú vallomásának ismertetéséhez, majd várhatóan tavasszal sorra kerülhetnek a szakértők.