Meghalhatott két szerb nagykövetségi dolgozó a líbiai légicsapásban

Fotó: ANADOLU AGENCY / Hazem Turkia

-

Valószínűleg életét vesztette a novemberben Líbiában elrabolt két nagykövetségi dolgozó, amikor az Egyesült Államok légicsapást mért pénteken az Iszlám Állam feltételezett kiképzőközpontjára Szabrátában - jelentette be Ivica Dacic szerb külügyminiszter.


A líbiai szerb nagykövetség sajtófelelősét és sofőrét november 8-án rabolták el, amikor Tunézia felé tartottak. A három járműből álló konvoj egyik autójában a nagykövet és a családja, a másikban a sajtófelelős ült. Néhány lövés is eldördült, és egy líbiai kísérő megsérült. A nagykövet viszont sértetlenül vészelte át az incidenst.


Ivica Dacic szombaton azt mondta: a két nagykövetségi dolgozó halálát hivatalosan egyelőre nem lehet megerősíteni, de a helyszínen készült fényképek egyértelműen arra utalnak, hogy a két ember meghalt.


A támadás után.


Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya és két parlamentje van: az egyik, a nemzetközi közösség által elismert kormány és parlament a kelet-líbiai Tobrukban, a másik, az el nem ismert pedig a fővárosban, Tripoliban székel, és az ország különböző részei más-más fennhatóság alá tartoznak.


A pénteki légicsapásban a becslések szerint negyvenhárman haltak meg – írja a Reuters. A légi támadás az Egyesült Államok részéről három hónapon belül már a második volt Líbiában, ezúttal valószínűleg a tuniszi múzeum elleni és a Sousse parton, a több tucat turista halálát okozó terrortámadások kiötlőjét, Noureddine Chouchane-t is megölték.