Úgy tűnik, meghalt az Iszlám Állam hadügyminisztere, "Omar, a csecsen"

-

Egy amerikai légicsapás végezhetett a terrorszervezet egyik legbefolyásosabb vezérével.


Amerikai katonai és hírszerzési források szerint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet „Omár, a csecsen” néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta hadügyminisztere valószínűleg amerikai légicsapás áldozata lett Szíriában. A légicsapást még pénteken hajtotta végre az amerikai légierő, az északkelet-szíriai Saddádi városban, ám az információt csak kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban szivárogtatták ki több amerikai tévéállomásnak.

Abu Omár al-Sisáni, „a csecsen” a valóságban grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az Iszlám Állam egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, s az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros vérdíjat is kitűzött a fejére. Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt.

A likvidálásáról szóló információkat egyelőre sem a külügyminisztérium, sem a védelmi minisztérium (Pentagon) nem erősítette meg.

Saddádi városa az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban fekszik, és az Iszlám Állam egyik logisztikai központjaként tartják számon. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők február végén indítottak új offenzívát a város és a terrorszervezet ellen.