Meghagyták Várnai László mandátumát

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

A zuglói önkormányzat korábbi döntésével ellentétben: mégsem fosztották meg tisztségétől Várnai Lászlót, a CivilZugló Egyesület képviselőjét -írja a hvg.hu. Más formában szankcionálták a képviselőt hiányos vagyonnyilatkozatai miatt.


Március közepén a zuglói képviselő testület 12-10 arányban méltatlannak nyilvánította Várnai Lászlót, a CivilZugló Egyesület képviselőjét a mandátumára. Várnai ellen a Fidesz kezdeményezett méltatlansági eljárást adótartozásai miatt, a testületi döntéssel tulajdonképpen visszavonták képviselői megbízatását. Bár a szavazás az MSZP kérésére titkos volt, a szavazatszámból egyértelműen az látszódott, hogy MSZP-s és fideszes szavazatok is kellettek a méltatlanság megállapításához, hiszen a testületben 9 fideszes, 10 baloldali (ebből 2 PM-es), 1 jobbikos, 1 LMP-s, és a CivilZugló Egyesületet képviselő Várnai László ül.


Ez a testület a mai nap folyamán felülírta korábbi döntését: 21-1 arányban leszavazták korábbi határozatukat, tehát Várnai folytathatja képviselői munkáját.


Köztartozása miatt nem gyakorolhatta volna mandátumát

Az Index korábban arról írt, hogy a méltatlansági eljárást egy 43 ezer forintos adótartozás miatt kezdeményezték, és noha Várnai László még mindig nem szerepel az adóhivatal köztartozásmentes adatbázisában, állítása szerint március 11-én kérte oda a felvételét. Várnai később a Fővárosi Kormányhivatal időközben kiadott állásfoglalására hivatkozott, amelyben arról tájékoztattak, hogy már nincs köztartozása - ez esetben pedig nincs lehetőség arra, hogy méltatlansági eljárással a képviselői megbízatását megszüntessék.


Karácsony Gergely Zugló PM-es polgármestere később arról beszélt, hogy bár szerinte erkölcsi alapon valóban felvethető Várnai lemondatása, de megvétózta a képviselő-testület határozatát, mert igazságtalannak tartja, hogy akár egyetlen forint adótartozás is jogalap lehet a képviselői mandátum elvételéhez. A vétó nyomán a képviselő-testületnek tizenöt napon belül ismét tárgyalnia kellett Várnai László méltatlanságának ügyét, amit az április elseji testületi ülésen tettek meg. Bár a képviselők úgy döntöttek, hogy Várnai megtarthatja mandátumát, tanácsnoki megbízatását megszüntették.