A reptéren mérgezték meg Kim Dzsong Un féltestvérét

Fotó: MTI/EPA/KCNA / Yonhap

-

Az észak-koreai diktátor féltestvérére két nő támadt. Feltételezik, hogy Phenjan ügynökei lehetnek.


Kim Dzsong Namot, az észak-koreai vezető idősebb féltestvérét Kuala Lumpur repterén támadták meg – írja a Telegraph. A dél-koreai hírügynökségek szerint a maláj főváros repterén két nő támadta meg a diktátor féltestvérét, akibe méreginjekciót fecskendeztek. A két nő észak-koreai, de régóta körözték már őket. Egy maláj kormányközeli forrás megerősítette, hogy a reptéren megmérgezett férfi valóban Kim Dzsong Nam.

A meggyilkolt észak-koreait kedden a Kuala Lumpurban lévő Putrajaya kórházban boncolják, az épület megerősített rendőri védelem alatt áll. Malajzia azon kevés országok közé tartozik, akik jó viszonyt ápolnak Észak-Koreával, a két ország állampolgárai vízum nélkül látogathatják egymást.


Kim Dzsong Nam az előző észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fia volt. 16 éve már magára vonta a figyelmet: a tokiói Disneylandet szerette volna meglátogatni, de a japán hatóságok rájöttek, hogy hamis dominikai útlevéllel utazott.

A tokiói botrány után öccse, Kim Dzsong Un számított már utódjelöltnek, Nam pedig visszavonult a médiaszerepléstől. 2011-ben azt nyilatkozta, nem híve a dinasztikus öröklési rendszernek”, és többször is egyértelművé tette, hogy nem bánja, hogy nem követte apját Észak-Koreai élén.


Nem értett egyet a rendszerrel

Kim Dzsong Namot apja száműzte az országból 2001-ben, onnantól kezdve élete nagy részét Makaón töltötte. Ide repült volna Kuala Lumpurból is hétfőn.

Rendszerkritikus megnyilvánulásai miatt régóta zavarta az észak-koreai vezetést. 2011-ben Makaóban támadtak rá, de testőrei egy tűzpárbajban megvédték a támadóktól. Egy évvel később pedig autóval gázolták volna el, de az a kísérlet is meghiúsult. Egy könyvben azt mondta, öccséből hiányoznak a vezetői készségek, instabilitásba viszi az országot, pedig Észak-Koreának egy hasonló reformra lenne szüksége, mint amilyen Kínában is történt.

Látókörét rendszeres külföldi tapasztalataival is szélesítette. Svájci tanulmányútja után végleg elhatárolódott apja politikájától, reformokat és piaci nyitást sürgetett. Nyíltan bírálta apja militáris államát, szerinte inkább a gazdaság fejlesztésére kellett volna összpontosítani.

2015-ben öccse munkát adott neki a külügyminisztériumban. Azzal bízta meg, hogy Észak-Korea és Japán kapcsolatát ápolja.


Húsz éve már lelőtték az unokatestvérét

1997. február 15-én, egy nap híján húsz éve unokatestvére, Lee-Han Young lett merénylet áldozata. Ő is Svájcban távolodott el a diktatorikus eszméktől, és úgy döntött, Dél-Koreába disszidál. Tizenöt évig titkolta személyazonosságát, de anyagi nehézsége miatt végül felfedte kilétét a nyilvánosság előtt. Nem sokra rá agyonlőtték, a két támadó kiléte húsz éve ismeretlen.


Kim Dzsong Nam nem házasságból született: édesapjának alkalmi kapcsolata volt Song Hye Rimmel, egy ismert koreai színésznővel. Emiatt szégyellte is gyermekét, nem is engedte, hogy másokkal barátkozzon. Tíz évvel azután, hogy az országból is kitiltotta, az apa elhunyt, de a temetésén Nam nem vett részt.

Dél-koreai nemzetbiztonsági szakértők szerint Kim Dzsong Un ötéves uralkodása alatt 340 ember kivégzését rendelte el.

A Telegraph azt írja: a hétfői merényletet Kim Dzsong Un rendelte el. A gyilkosság előtt is eseménydús időszakát élte az észak-koreai politika: két hete az állambiztonsági minisztert rúgták ki, vasárnap pedig egy ballisztikus rakétát lőttek ki Japán felé, ami a tengerbe csapódott.