Meggyalázták Charles de Gaulle sírját

Fotó: Photosvintages - AFP / Photosvintages

-

A tábornok, az egykori francia köztársasági elnök a kelet-franciaországi Colombey-Les-Deux-Eglisesben van eltemetve.


A tettes felállt Charles de Gaulle sírjára és belerúgott a síron lévő kőkereszt talapzatába. A másfél méteres kereszt ledőlt és eltört, a sír érintetlen maradt. Chaumont ügyésze, Fréderic Nahon szerint a rongálás nagyon gyorsan történt, a harminc év körüli tettes a síron más kárt nem okozott. A tettes egyedül volt, arcát nem takarta el.

Emmanuel Macron államfő szerint a helyi hatóságok biztosították, hogy az V. Köztársaság megalapítójának síremléket hamarosan helyreállítják. Edouard Philippe miniszterelnök a Twitteren "Franciaország ellen elkövetett tettnek" minősítette a sírgyalázást.

1970-ben de Gaulle-t abban Colombey-Les-Deux-Eglisesben temették el, abban a kisvárosban, ahová aktív politikai éveit követően visszavonult. A sírban mellette nyugszik felesége Yvonne, és leánya Anne.

De Gaulle 1890-ben született, ő volt a II. világháborús francia ellenállás vezetője, az V. Köztársaság megalapítója. 1970. november 9-én, alig néhány nappal 80. születésnapja előtt hunyt el. A Francia Köztársaság államfője volt 1959-től 1969-ig.