Meggondolta magát az FBI, mégse titkosítsanak!

Fotó: AFP / The Picture Desk / István Hajdu

-


Évekig adott remek tippeket az FBI azoknak, akik biztonságban akarták tudni az okostelefonjukon tárolt adatokat. Még sajtóközleményt is küldtek az összerakott kisokosról.

Azért írom mindezt múlt időben, mert a nyomozóiroda kozmetikázott egy kört a tippeken. Szerencsére Mike Masnick, a Techdirt írója észrevette a módosítást. Kivették például azt a tanácsot, hogy ha a telefon operációs rendszere engedi, akkor érdemes bekapcsolni a tárhely titkosítását, mert így az esetleges támadók nem férhetnek hozzá a telefonon tárolt adatokhoz. De nem maradhatott az a tanács sem, hogy mindenképpen kapcsolják be a PIN-kódos védelmet a készüléken.

A tippek helyett most csak egy rövid szöveg szerepel, ami a legújabb mobilos fenyegetéseket jelentő oldalra irányítja tovább a látogatót. A változtatás oka Masnick szerint az lehet, hogy az FBI és jelenlegi vezetője, James Comey épp nem szereti a titkosítást. Comey mostanában gyakran beszélt arról, hogy a titkosított telefonok komoly problémát jelentenek, megnehezítik a terroristák elfogását, és úgy általában be kellene tiltani a titkosítást.


Új s új lovast

A nyolcvanas évek végén, a legutolsó nagy titkosítási háború során alkották meg civil jogvédők a kriptokalipszis/infokalipszis négy lovasa kifejezést. A négy lovas a titkosítást, nem kellően ellenőrzött hálózatot kihasználó négy bűnözőtípust jelenti: drogdílereket, pénzmosókat, terroristákat és pedofilokat. A szabadságjogokat szűkítő, megfigyelésre több lehetőséget adó törvényeket jellemzően ezekre a csoportokra hivatkozva fogadják el.