Megfutamodott a népszavazás elől a Főváros

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Az aláírásgyűjtést akarták értelmetlenné tenni. A Római-partról nem született új döntés.


Hatályon kívül helyezte a római-parti védmű part menti nyomvonalát támogató április határozatát rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület erről 18 igen szavazattal, 7 nem ellenében döntött.

A Fővárosi Közgyűlés határozata szerint a védmű nyomvonalának pontos kijelöléséről később dönt és hatályon kívül helyezi az április 5-i határozatát. A határozat visszavonásáért kezdeményezett az Együtt és a Párbeszéd fővárosi helyi népszavazást.

A napirend előtti vitában ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a benyújtott előterjesztés tartalmát csak az ülés kezdetén ismerhették meg, és többen azt kezdeményezték, hogy ne is tárgyalják meg a javaslatot. Az eljárást jogsértőnek és méltatlannak nevezték.

Tarlós István főpolgármester reagált arra, hogy Tokody Marcell (Jobbik) széttépte az előterjesztést. Tarlós azt mondta: a javasat a korábbi határozat visszavonásáról szól, és ne felejtse el senki azt, hogy nem akarnak mást, mint felépíteni azt, amit 60 éve nem épített meg senki.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP) III. kerületi polgármester azt mondta, szerinte az a méltatlanság, hogy a kis pártok a védmű, az emberek életének kérdését "kampánytémává próbálják silányítani". Azt mondta, hogy a népszavazás egyik kezdeményezője, Pataki Márton 2007-ben és 2009-ben az óbudai képviselő-testület szocialista tagjaként még támogatta a part menti nyomvonalat, most pedig az Együtt politikusaként inkább már azt gondolja, hogy fontosabb a kérdést kampánytémává tenni. Bús szerint megkérdezték az óbudaiakat és 59 százalékuk azt mondta, hogy a Duna-part mentén kellene védekezni úgy, hogy közben a természetközeli állapotok megmaradjanak.

A napirend vitájában Gy. Németh Erzsébet (DK) azt mondta, hogy most ugyanarról van szó, mint a vasárnapi boltzár és az olimpia kapcsán, a Fidesz az aláírásgyűjtést látva meghátrál. Szerinte ugyanakkor a védművet ugyanúgy a parton akarják felépíteni.

Csárdi Antal (LMP) arról beszélt, hogy a Fidesz megfutamodik a népszavazás elől, félnek meghallgatni és betartani a népakaratot. A határozati javaslat azért született, hogy ellehetetlenítse a népszavazási kezdeményezést a római-parti védműről.

Horváth Csaba (MSZP) felszólította a városvezetést, hogy a védmű Nánási út-Királyok útja nyomvonaláról is készíttessen korrekt elemzést, és szerinte a kérdésben óbudai népszavazást kellene tartani.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) szerint a határozati javaslat "kicselezi a népszavazást", és a Fidesz kihátrálása világosan mutatja, hogy amit csinálnak, annak nincs társadalmi támogatása.

Tarlós azt mondta, Gy. Németh Erzsébet és Horváth Csaba korábban kétszer is elutasította a közgyűlésben a Nánási úti fejlesztés két változatát, és ezt most megpróbálják elhallgatni. Amikor 2009-ben megszavazták a parti gátat, mennyi vita volt, mennyi szakvélemény készült és mennyien kezdeményeztek népszavazást? – kérdezte a főpolgármester, aki "nettó képmutatásnak" nevezte azt, amit a két ellenzéki politikus csinál.

Karácsony a közgyűlés után azt mondta, fontos csatát nyertek és a háborút is meg fogják nyerni. Továbbra is úgy gondolják, hogy egy a Királyok útja-Nánási úton létrejövő védmű lenne a legmegfelelőbb gazdasági, ökológiai és társadalmi szempontból is. Szerinte közjogi értelemben nem maradt értelme folytatni népszavazási aláírásgyűjtésüket, amelyben Juhász Péter, az Együtt elnökének tájékoztatása alapján két nap alatt 10 ezer támogatót szereztek.

Az egyórás ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Tóth II. Józsefre, az Aranycsapat tagjára. Az ülésteremben a napirendi vita alatt a part menti gátat támogató és ellenző civilek tartották magasba tábláikat és molinóikat.