Megfosztottak az olimpiai aranyától egy futót

-

Vérdopping miatt megfosztotta női 1500 méteren szerzett olimpiai bajnoki címétől Asli Cakir Alptekint a nemzetközi Sportdöntőbíróság.


A török atléta 2010. július 29-e utáni eredményeit törölték, köztük a 2012-es olimpián szerzett aranyérmét, valamint a 2012-es Európa-bajnoki címét, emellett nyolcéves eltiltást kapott. Mivel csütörtökön lesz 30 éves, aligha látjuk többet versenyezni. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ugyanis bebizonyította, hogy 2010. július 29. és 2012. október 17. között Alptekin „manipulálta a vérét”.

A sportoló versenyzési jogát 2012 áprilisában felfüggesztették doppinggyanú miatt, mivel az ellenőrzés során Alptekin vérében abnormális értékeket mértek, s az IAAF a nemzeti szövetség hatáskörébe utalta a vizsgálat lefolytatását. Hazája szövetsége két hónappal később azt közölte, hogy a sportoló nem vétett a szabályok ellen. Az IAAF 2013 februárjában nyújtott be fellebbezést a CAS-hoz, egyúttal ismételten hatályba helyezte a középtávfutó versenyzési jogának átmeneti felfüggesztését.

Alptekint a 2004-es junior világbajnokságon aratott győzelme után egyszer már két évre eltiltották doppingolás miatt.


A második török

A nyár végén kirobbant doppingbotrány első áldozata szintén török volt: az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elvan Abeylegesse. Az etióp származású hosszútávfutó a 2007-es szabadtéri vb-n adott mintájával akadt fent.


A tapasztalt versenyző – aki a 2007-es világbajnokságon 10 000 méteren, míg a pekingi olimpián 5000 és 10 000 méteren is ezüstérmet nyert – azonnal kikerült a török válogatott keretéből, és amennyiben a B próba is pozitív lesz, kétéves eltiltás vár rá.

Az atlétikát érintő doppingügyekről itt írtunk részletesen.