Megfordult a német közhangulat menekültügyben

Fotó: MTI/EPA/APA / Barbara Gindl

-

A korábban optimista és befogadó hangulat lassan változik, nem annyira kulturális, mint inkább anyagi jellegű félelmek miatt. Angela Merkel megítélése pedig folyamatosan romlik.


A németek többsége ma már úgy véli, hogy az ország nem képes megbirkózni ilyen sok menekülttel – derül ki a ZDF közszolgálati tévé számára készített, pénteken publikált felmérésből. Az úgynevezett Politbarometert évtizedek óta készíti a Forschungsgruppe Wahlen nevű, mannheimi kutatócsoport, és a tapasztalatok szerint elég pontos képet tud adni a német politikai közvélemény állásáról.

A legfrissebb felmérés szerint ma már csak a válaszadók 45 százaléka mondja azt, hogy Németország képes megbirkózni olyan sok menekülttel, mint amennyi az országba érkezik (becslések szerint év végére a számuk elérheti az egymilliót), 51 százalék viszont nemmel válaszolt. Két héttel korábban, a szeptember végi felmérésben még fordított volt az arány: 57 százalék válaszolt igennel és csak 40 százalék nemmel.

Azt még mindig csak egy kisebbség (33 százalék) gondolja, hogy a menekültek veszélyt jelentenek a német társadalmi és kulturális értékekre, 61 százalék nem tart ettől. Viszont nagy többség, 74 százalék biztos benne, hogy a menekültek ellátása miatt más területeken spórolni kényszerül az állam. 62 százalék szerint nőni fog a bűnözés a menekültek érkezése miatt, míg 32 százalék nem tart ettől.

A közvélemény változása jól látszik Angela Merkel kancellár megítélésén is. A politikusok teljesítményét a Politbarometer felmérésben -5 és +5 közti skálán értékelik a válaszadók, és Merkel átlaga szeptember elején még 2,4-es volt. A hónap végére viszont 1,9-re, majd október elejére 1,6-ra csökkent, vagyis egyértelműen és erőteljesen romlik a kancellár megítélése.