Megfizethetetlen marad az új, nagy lakás Budapesten

Fotó: Getty Images / Oli Scarff

-

Meglódulhat a csok-igénylés, akár 15-20 ezer lakás is a piacra kerülhet a becslések szerint. Nagy lakásról viszont csak kevesek álmodhatnak.


Többen vehetik igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a közelmúltban megjelent módosítások nyomán, így akár a korábban jelzett 15-20 ezernél is több lakás kerülhet piacra 2017 végéig az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint. Az idén amúgy is jelentősen nőtt a lakásépítési kedv, az első fél évben több mint 13 ezer lakás építésére adtak ki engedélyt. Ez 237 százalékos növekedés éves szinten, ami azt jelenti, hogy korábban gyakorlatilag nem épült lakás az országban. Az ideális lakásszám - ami egy fenntartható fejlődést jelent az ingatlanpiacon - 40 ezer volna, ettől még mindig igen messze vagyunk.

A módosított rendelkezések szerint egyebek mellett bekerültek a csokos körbe az osztatlan közös tulajdonban álló lakások is, így már azelőtt lehet a banktól kérni a támogatást, hogy létrejön a társasház. Emellett a tervezett és az épülőfélben lévő lakásokra is lehetne kérni a csokot, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. Ez mindenképp hasznos - sőt létfontosságú - módosítás, hiszen a csok hatályba lépésekor alig volt eladó új lakás, vagyis technikailag ali lehetett a támogatást felvenni. Hiszen az új projektek most kezdenek beérni. S ha a használatba vételi engedélyhez kötik a csok-bírálatot - ahogyan eredetileg volt, akkor új lakásra tömegével csak 2017-től lehetett volna csokot igényelni.


Gombamód nőnek ki a földből


Az átmeneti finanszírozást ugyanakkor az új szabályok szerint is meg kell oldani - amíg nem jön meg a támogatás. Itt fontos szerephez juthatnak a bankok ajánlatai vagy a beruházók által kínált rugalmasabb fizetési feltételek - mondta Balogh. A jövőben viszont már nem lehet csokot igényelni olyan új lakások után, amit az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épít, vagy épített.


Növekedési pályára állt

Gergely Péter, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó BankRáció.hu hitelszakértője szerint a könnyítések a lakáshitelezésre is kedvező hatással lehetnek. Az idén növekedő pályára állt a lakáshitelezési piac, az újonnan kötött lakáshitel-szerződések értéke júliusban 12, júniusban 43, májusban pedig közel 80 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A statisztikák szerint az átlagos csok-igénylés 2,6 millió forint, ami azt jelenti, hogy a tíz plusz tízmilliós támogatás a teljes csomagnak csak a töredéke. Ez nem is csoda. Ezt legalább 60 négyzetméteres új építésű lakásra lehet felvenni. Ám 20 millió forint Budapesten nem fedezi egy ekkora új lakás árát: 542 ezer forintos négyzetméterárral számolva egy átlagos lakás ebben a kategóriában 46,9 millió forint. Vagyis a 27 millió forintot is elő kell varázsolni a vásárláshoz. S ebben tetemes résznek önrésznek kell lennie.


A vidéki városokban azonban elég lehet 20 millió forint egy új lakásra, Egerben 69, Győrben 61, Kaposváron 68, Miskolcon 67, Nyíregyházán 75, Pécsen 62, Szegeden 65, Szombathelyen pedig 62 négyzetméteres új lakást lehet venni ebből az összegből.