Megfigyelőket ejtettek túszul Kelet-Ukrajnában - frissítve

-

Az ukrán belügyminisztérium szerint fegyveres Moszkva-barát szakadárok állították meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelőit szállító buszt, és fogságba ejtették utasait. Az EBESZ szóvivője szerint nem a misszió tagjairól van szó.


A kelet-ukrajnai Donyeck megyében tartóztatták fel a fegyveresek a buszt, amelyen egy cseh, egy lengyel, egy svéd, egy dán és három német megfigyelő, valamint az ukrán fegyveres erők öt tagja utazott. Őket állítólag az Ukrán Biztonsági Szolgálat szlovjanszki részlegének épületében tartják fogva.

Kiszabadításuk érdekében tárgyalások kezdődtek. A túszejtők azt közölték, „oroszországi illetékesektől várnak további utasítást”, addig nem engedik el a foglyokat.

Közben a város önkényesen kinevezett szakadár polgármestere, Vjacseszlav Ponomarjov más forrás szerint azt mondta, „a kijevi kormány kéme” is a buszon utazott, ezért ejtették foglyul a csoportot.

Korábban mind egy ukrán, mind egy német minisztérium is azt közölte, nem tud kapcsolatba lépni az EBESZ-küldöttséggel.


EBESZ: nem a misszió munkatársait ejtették fogságba

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egyik szóvivője szerint a szakadárok olyan nemzetközi, fegyvertelen katonai megfigyelőket ejtettek túszul, akiket még Kijev kérésére küldtek Ukrajnába az EBESZ-tagállamok. A szóvivő szerint az EBESZ hivatalos mandátummal Ukrajnában tartózkodó összes megfigyelője biztonságban van. Ukrajnában jelenleg két EBESZ-misszió működik: egy különleges megfigyelői és egy választási; összesen több száz szakértő és megfigyelő van az országban.